Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Do 2. kola prezidentských volieb by s R. Ficom postúpil A. Kiska

Premiér Robert Fico Foto: TASR/Vladimír Benko

Z prieskumu vyplýva, že ďalší v poradí by boli Pavol Hrušovský, Radoslav Procházka, Milan Kňažko, Ján Čarnogurský, Peter Osuský, Ľubica Blašková, Jozef Behýl a Milan Melník.

Bratislava 20. novembra (TASR) - Ak by sa prezidentské voľby konali v prvej polovici novembra, do druhého kola by s Robertom Ficom postúpil Andrej Kiska. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky agentúry FOCUS.

Robert Fico by podľa výsledkov prieskumu v prvom kole volieb získal 36,9 percenta hlasov, Andrej Kiska 17,9 percenta. Na treťom mieste by skončil Pavol Hrušovský so ziskom 15,6 percenta hlasov opýtaných a za ním Radoslav Procházka s 10,3 percentami.

Z prieskumu vyplýva, že ďalší v poradí by bol Milan Kňažko, ktorému by dalo hlas 7,2 percenta opýtaných, Jána Čarnogurského by volilo 5,9 percenta, Petra Osuského 4,2 percenta a Ľubicu Blaškovú 0,8 percenta opýtaných. Jozef Behýl a Milan Melník by v prvom kole prezidentských volieb získali po 0,6 percenta hlasov.
Andrej Kiska
Foto: TASR/Michal Svítok

Súčasťou prieskumu bolo aj zisťovanie, kto z dvojice kandidátov by vyhral druhého kolo, ak by jedným z nich bol Robert Fico. Podľa výsledkov by ho porazil iba Andrej Kiska, ktorý by v súboji s Ficom získal 51 percent hlasov. Zvíťaziť nad šéfom Smeru by v druhom kole nedokázal Hrušovský, Procházka, Kňažko ani Čarnogurský, vyplýva z prieskumu.

Agentúra FOCUS uskutočnila prieskum od 5. do 12. novembra. Výberovú vzorku tvorilo 1049 respondentov, ktorí mali zodpovedať otázku: "Prezidentské voľby na Slovensku budú až v roku 2014. Predstavte si však, že by sa prezidentské voľby konali už tento víkend a na prezidenta by kandidovali nasledujúci kandidáti. Ktorému z nich by ste dali svoj hlas?" Podľa prieskumu by 16,7 percenta respondentov voliť nešlo a 19,9 percenta odpovedalo "neviem" alebo "nechcem odpovedať".