Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

VIDEO: Prezident vymenoval za ministra hospodárstva Vazila Hudáka

Prezident Andrej Kiska vymenoval za ministra hospodárstva SR Vazila Hudáka (na snímke) 16. júna 2015 v Bratislave. Foto: TASR

Vo funkcii strieda ministra financií Petra Kažimíra, ktorý rezort hospodárstva dočasne riadil po aprílovom odstúpení Pavla Pavlisa. Hudák doteraz pôsobil ako štátny tajomník ministerstva financií.

Bratislava 16. júna (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska dnes za nového ministra hospodárstva vymenoval Vazila Hudáka. Vo funkcii strieda ministra financií Petra Kažimíra, ktorý rezort hospodárstva dočasne riadil po aprílovom odstúpení Pavla Pavlisa.






Hudák doteraz pôsobil ako štátny tajomník ministerstva financií. Z tejto funkcie ho vláda odvolala minulý týždeň v stredu (10.6.), v rovnaký deň premiér Robert Fico odoslal hlave štátu návrh na jeho vymenovanie.



"Kľúčové je, aby sme dosiahli také podmienky riešenia situácie s Enelom, ktoré zabezpečia dokončenie tretieho a štvrtého bloku Mochoviec. Zároveň by sme sa mali pozrieť na to, ako si štát dokáže posilniť svoju pozíciu v rámci Slovenských elektrární, pretože doteraz sme boli tak trochu iba vonkajší pozorovatelia toho, čo sa deje vo vnútri," priblížil Hudák po svojom vymenovaní jednu zo svojich priorít v úrade šéfa Ministerstva hospodárstva SR.



"Akým spôsobom to posilnenie dosiahneme, akým spôsobom to dokážeme, to je na rozhovor s Enelom," konštatoval. Do ústredia spoločnosti Enel v Ríme by mal nový minister hospodárstva vycestovať podľa jeho slov pravdepodobne do konca tohto mesiaca.

Ďalšou Hudákovou prioritou je pokračovať v podpore prílevu zahraničných investícií na Slovensko. "Táto priorita zostáva. Zahraničné investície sú síce dôležité, ale je to len doplnok k domácemu podnikateľskému sektoru, či už ide o veľké podniky alebo malé a stredné firmy plus inovatívna časť ekonomiky, ktorú sa snažíme podporiť, teda startupy," zdôraznil.

"Je možné, že prídeme s nejakou novelou. Išlo by však len o významné investície, ktoré prekračujú istý finančný objem a boli by strategické pre ekonomiku. Nepôjde o žiadne zásahy ústavného charakteru, pôjde skôr o vytvorenie situácie, ktorá umožní zlepšenie a zrýchlenie procesov pri vytváraní parkov pre príchod investorov," dodal Hudák na otázku, či plánuje meniť zákon o investičných stimuloch.

Úlohy, ktoré stoja pred novým ministrom hospodárstva, nie sú podľa Kisku jednoduché. "To, čo dnes potrebujeme podporiť a zlepšiť v našej krajine, je vytváranie lepších podmienok pre podnikanie a pre zvyšovanie produktivity založenej na inováciách. Mali by sme teda zlepšovať podmienky pre tých, ktorí sa v akejkoľvek forme dnes súkromnému podnikaniu venujú, ale aj pre tých, ktorí by sa mu venovať chceli. Najväčším bohatstvom našej krajiny sú totiž naši ľudia a preto by sme mali pre nich vytvárať len tie najlepšie podmienky," zdôraznil prezident.