Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Prezident dnes vymenoval nových ministrov školstva a hospodárstva

Na snímke Pavol Pavlis. Foto: TASR/Michal Svítok
Na snímke Peter Pellegrini. Foto: TASR/Michal Svítok

Novým šéfom rezortu školstva sa stal Peter Pellegrini a do kresla ministra hospodárstva zasadol Pavol Pavlis.



Bratislava 3. júla (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska dnes prijal demisiu ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD) a ministra hospodárstva Tomáša Malatinského (nominant Smeru-SD). Do funkcie ministra školstva zároveň vymenoval bývalého štátneho tajomníka ministerstva financií Petra Pellegriniho (Smer-SD) a do kresla ministra hospodárstva Pavla Pavlisa (Smer-SD), bývalého štátneho tajomníka tohto rezortu.

Prezident sa poďakoval odchádzajúcim ministrom za ich prácu vo vláde. "Ministerstvo hospodárstva je pre nás a našu spoločnosť kľúčové. Je kľúčové preto, aby sa nám darilo vytvárať podmienky pre tých, ktorí pracovné miesta tvoria, aby sa nám darilo pomáhať živnostníkom, malým a stredným, ale aj veľkým podnikateľom, aby Slovensko išlo, aby nezamestnanosť klesala, a aby spoločnosti generovali zisk, príjem do našej pokladnice, ktorým potom môžem pomôcť celej spoločnosti," povedal Kiska.

Ministerstvo školstva podľa neho stojí pred ťažkou úlohou. "Školstvo je naša budúcnosť. To, aké máme dnes školstvo, tak sa my budeme mať o 10, 20, 30 rokov," uviedol. Dodal, že úlohy ministra školstva sú veľké, medzi nimi je pozdvihnutie úlohy učiteľa v spoločnosti, vrátenie jeho dôstojnosti či odstránenie byrokracie zo školského systému.

Vymenovanie nových ministrov


Profil nového ministra hospodárstva Pavla Pavlisa

Pavol Pavlis je členom strany Smer-SD. Narodil sa 12. januára 1961 v Bratislave. Vyštudoval Slovenskú vysokú školu technickú v Bratislave, odbor Automatizované systémy riadenia technologických procesov na Strojníckej fakulte. Pracoval vo Výskumnom ústave výpočtovej techniky, v podniku zahraničného obchodu SLUVIS a ako riaditeľ v spoločnosti Port Service Bratislava. Od roku 2003 bol členom Dozornej rady Fondu národného majetku SR.

V roku 2006 bol zvolený za poslanca slovenského parlamentu za stranu Smer-SD. Vo volebnom období 2006-2010 pôsobil vo výbore pre hospodársku politiku. V nasledujúcom volebnom období (2010-2012) bol opäť zvolený za poslanca a pracoval v parlamentom výbor pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

V súčasnom volebnom období bol štátnym tajomníkom na Ministerstve hospodárstva SR.


Profil nového ministra školstva Petra Pellegriniho

Peter Pellegrini je podpredsedom strany Smer-SD a okresným šéfom strany v Banskobystrickom kraji. Narodil sa 6. októbra 1975 v Banskej Bystrici. Je absolventom Ekonomickej fakulty banskobystrickej Univerzity Mateja Bela – odbor financie, bankovníctvo, investovanie, a Ekonomickej fakulty Technickej univerzity Košice.

Do roku 2002 bol živnostníkom. V roku 2006 bol prvýkrát zvolený za poslanca NR SR, pôsobil ako člen Výboru NR SR pre hospodársku politiku, člen Výboru NR SR na preskúmavanie rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) a člen Mandátového a imunitného výboru NR SR.

V rokoch 2006-2010 pracoval vo funkcii predsedu Komisie pre dopravu, pošty, komunikácie a informatizáciu spoločnosti pri Výbore pre hospodársku politiku.

Poslancom NR SR sa stal aj v roku 2010 a pôsobil v parlamentom výbore pre financie a rozpočet a na preskúmavanie rozhodnutí NBÚ.

Do tretice bol zvolený do NR SR aj v predčasných parlamentných voľbách 2012 a stal sa štátnym tajomníkom ministerstva financií.


P. Pellegrini bude hľadať úspory v rezorte aj peniaze pre učiteľov

Nový minister školstva Peter Pellegrini (Smer-SD) chce vo svojom rezorte dosiahnuť, aby bol modernou, flexibilnou organizáciou, ktorá vie reagovať na potreby 21. storočia, ktorá zefektívni svoju činnosť a bude poskytovať kvalitný servis pre pedagógov a školy. Povedal to tesne po vymenovaní do funkcie prezidentom Andrejom Kiskom.

"Budem sa snažiť nájsť úspory aj na strane fungovania rezortu, aj rokovať pri príprave rozpočtu o takom, ktorý by umožnil aj v nasledujúcom roku zvýšiť platy učiteľom," povedal Pellegrini. Učiteľov chce tiež odbremeniť od byrokracie a ako nováčik v rezorte školstva tvrdí, že to môže byť pre neho výhodou, pretože nie je zaťažený vzťahmi a ideológiami.

"Ten, kto nebude stíhať, tak bude musieť rezort školstva opustiť," odpovedal Pellegrini na otázku o prípadných personálnych zmenách na ministerstve. Dodal, že sa bude do rezortu snažiť zaviesť taký spôsob riadenia, aký zaviedol na ministerstve financií. Prípadné zmeny na miestach štátnych tajomníkov navrhne na prvom zasadnutí vlády po letnej pauze.