Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Slovensko

Prezident Ivan Gašparovič navštívi Českú republiku

Foto: TASR/Bohdán Kopčák

Pôjde v podstate o rozlúčkové stretnutie, keďže Václav Klaus končí v marci svoje druhé a zároveň posledné funkčné obdobie na poste hlavy štátu Českej republiky.

Bratislava 9. decembra (TASR) - Prezident SR Ivan Gašparovič spolu s manželkou Silviou odcestuje v pondelok 10. decembra na dvojdňovú oficiálnu návštevu Českej republiky.

Hneď prvý deň začnú v Prahe stretnutím s českým prezidentským párom. Pôjde v podstate o rozlúčkové stretnutie, keďže Klaus končí v marci svoje druhé a zároveň posledné funkčné obdobie na poste hlavy štátu. Česi si budú nového prezidenta voliť v januári budúceho roka.

Návšteva má potvrdiť nadštandardné vzťahy oboch krajín vo všetkých sférach spolupráce. Štátnici zhodnotia ich rozvoj od poslednej oficiálnej návštevy Klausa v SR v júni minulého roka. Hovoriť budú aj o aktuálnych otázkach európskej agendy a globálnej politiky.

Gašparovič bude tiež rokovať s predsedom senátu českého parlamentu Milanom Štěchom, predsedníčkou poslaneckej snemovne parlamentu Miroslavou Němcovou a na Staromestskej radnici ho privíta primátor Prahy Bohuslav Svoboda.

Naposledy bol na oficiálnej návšteve ČR krátko po svojom nástupe do druhého funkčného obdobia v júni 2009. Obaja štátnici sa pracovne stretli ešte počas summitu Vyšehradskej štvorky vo Vysokých Tatrách v máji 2012.


TASR prináša výberovú chronológiu vzájomných kontaktov medzi Českou republikou (ČR) a Slovenskou republikou (SR) prezidenta ČR Václava Klausa počas výkonu jeho funkcie hlavy štátu od roku 2003.

18. marca 2003 - Očakávaný vojnový konflikt v Iraku dominoval v rozhovoroch českého prezidenta Václava Klausa s najvyššími slovenskými ústavnými činiteľmi počas jeho prvej zahraničnej návštevy, ktorá sa uskutočnila v Bratislave. Na stretnutí so slovenským prezidentom Rudolfom Schusterom hodnotili najmä pôsobenie česko-slovenskej protichemickej jednotky, ktorá bola vyslaná do Kuvajtu. Bilaterálne vzťahy ohodnotil český prezident na schôdzke s premiérom Mikulášom Dzurindom aj so šéfom parlamentu Pavlom Hrušovským ako nadštandardné a vyhlásil, že urobí všetko pre ich rozvoj.

6. júna 2003 - Prezidenti Česka a Slovenska, Václav Klaus a Rudolf Schuster vyznamenali v Prahe desiatky vojakov spoločnej česko-slovenskej protichemickej jednotky, ktorí sa vrátili z misie v Perzskom zálive. Klaus označil vzťahy oboch krajín za produktívne a vysoko nadštandardné.

14. - 16. januára 2004 - Na pracovnú návštevu Slovenska pricestoval český prezident Václav Klaus. Hosťa s manželkou Líviou a sprievodom privítal s vojenskými poctami na košickom letisku prezident republiky Rudolf Schuster. Hlavy oboch štátov sa počas rokovaní zhodli na pozitívnych vzťahoch medzi oboma krajinami. Prezidenti navštívili mesto Košice, Ústavný súd SR, kde sa stretli s jeho predsedom Jánom Mazákom. Václav Klaus využil pobyt vo Vysokých Tatrách predovšetkým na lyžovačku.

25. - 26. mája 2004 – Prezident SR Rudolf Schuster s manželkou uskutočnil pracovnú návštevu ČR. Jeho cesta na konci prezidentského funkčného obdobia bola rozlúčkou s najvyššími českými ústavnými činiteľmi. Prezident Schuster sa stretol s českým prezidentom Václavom Klausom. Obaja štátnici strávili spoločné chvíle nielen počas oficiálnej schôdzky a počas obeda a večere, ale navštívili aj park v okolí letného prezidentského sídla, miestnu radnicu a kostol. Schuster sa v Prahe stretol aj so šéfom Poslaneckej snemovne Lubomírom Zaorálkom, s českým premiérom Vladimírom Špidlom a bývalým československým a českým prezidentom Václavom Havlom.

12. júla 2004 - Prezident SR Ivan Gašparovič s manželkou Silviou absolvoval prvú oficiálnu zahraničnú návštevu Českej republiky. Návšteva mala predovšetkým zdvorilostný charakter - Gašparovič sa počas nej predstavil najvyšším českým ústavným činiteľom v novej funkcii. Z politických otázok na stretnutiach dominovala pripravovaná medzivládna dohoda medzi SR a ČR o novom hraničnom režime. Prezident sa stretol s prezidentom Václavom Klausom, s predsedom senátu Petrom Pithartom, so šéfom Poslaneckej snemovne Lubomírom Zaorálkom, predsedom Ústavného súdu ČR Pavlom Rychetským a ombudsmanom Otakarom Motejlom. Rokoval aj s premiérom Vladimírom Špidlom, ktorý týždeň predtým podal demisiu. Na záver návštevy sa stretol so slovenskými krajanmi žijúcimi v Prahe.

7. októbra 2004 - Čestným doktorom Ekonomickej univerzity v Bratislave sa stal český prezident Václav Klaus. Titul doctor honoris causa mu ako mienkotvornej osobnosti politického a ekonomického života a jednému z tvorcov ekonomickej reformy v období transformácie univerzita udelila na návrh Národohospodárskej fakulty. Klaus predniesol slávnostnému auditóriu prednášku na tému Postkomunistická transformácia. Český prezident a jeho manželka Lívia sa počas svojej krátkej pracovnej návštevy na Slovensku stretli aj s prezidentom Ivanom Gašparovičom a s prvou dámou Silviou, na programe mali prezidentské páry spoločný obed v hoteli Fórum. Popoludní sa v kníhkupectve Svet knihy uskutočnila autogramiáda Klausových kníh Rok první a Evropa Václava Klause.

21. októbra 2005 - Český prezident Václav Klaus s manželkou Líviou priletel do Bratislavy na pracovné stretnutie s prezidentom Slovenskej republiky Ivanom Gašparovičom. Gašparovič s manželkou Silviou privítal českú hlavu štátu na nádvorí Prezidentského paláca. Po krátkom rozhovore o postavení Slovenska, Českej republiky a ostatných nových členov Európskej únie voči "starej pätnástke" odišli do Pezinka na stretnutie s predstaviteľmi mesta a občanmi. Pobyt na Slovensku ukončili návštevou Mestskej vinotéky a husími hodmi v Slovenskom Grobe.

31. mája 2006 – Za spoločným obedňajším stolom sa v Prahe stretli český prezident Václav Klaus s manželkou Líviou a prezident SR Ivan Gašparovič s manželkou Silviou. Český prezident pozval slovenský prezidentský pár na obed na Pražský hrad pri príležitosti pracovnej návštevy Ivana Gašparoviča, ktorý prijal pozvanie na večerný koncert Slovenskej filharmónie v Obecnom dome v Prahe v rámci Medzinárodného hudobného festivalu Pražská jar. Prezident SR sa v Prahe stretol aj so slovenskými krajanmi.

15. - 17. septembra 2006 – Prezident SR Ivan Gašparovič s manželkou Silviou a sprievodom pricestoval do Česka na dvojdňový summit Vyšehradskej štvorky (V4). V Slanom, v centre mesta, český hostiteľ - prezident Václav Klaus privítal prezidentov SR, Maďarska a Poľska. Po stretnutí s miestnymi predstaviteľmi a prechádzke mestom sa prezidenti krajín V4 presunuli o niekoľko kilometrov ďalej na prezidentský zámok v Lánoch. Najvyšší predstaviteľ SR spolu s manželkou Silviou 16. septembra 2006 po skončení summitu zostal v Česku a pokračoval v pracovnej návšteve krajiny. Navštívil západočeské krajské mesto Plzeň, kde sa stretol s primátorom a ďalšími predstaviteľmi mesta a Plzenského kraja.

11. - 12. januára 2007 - Český prezident Václav Klaus s manželkou Líviou priletel na pracovnú návštevu Slovenskej republiky. Jeho prvé kroky viedli do Prezidentského paláca v Bratislave, kde sa stretol s prezidentom Ivanom Gašparovičom a jeho manželkou Silviou. Podvečer sa uskutočnilo stretnutie českého prezidenta s predsedom parlamentu Pavlom Paškom. Klaus ukončil deň na úrade vlády pracovnou večerou s premiérom Robertom Ficom a jeho manželkou Svetlanou. Ďalší deň navštívil Liptovský Mikuláš, kde diskutoval s predsedom Žilinského samosprávneho kraja Jurajom Blanárom. Potom prezident ČR s manželkou pokračoval v návšteve súkromným programom.

3. - 4. apríla 2007 – Prezident SR Ivan Gašparovič absolvoval pracovnú návštevu Českej republiky. Miestom jeho pobytu a stretnutia s českým prezidentom Václavom Klausom bolo juhomoravské kúpeľné mestečko Luhačovice v Zlínskom kraji. Pred luhačovickou kolonádou slovenský prezidentský pár privítal Václav Klaus s manželkou Líviou, predstavitelia mesta a stovky miestnych občanov a kúpeľných hostí. Druhý deň mal prezident SR Ivan Gašparovič v Luhačoviciach súkromný program.

24. - 26. mája 2007 - Privítaním na Námestí slobody v Brne a spoločnou "rodinnou fotografiou" začal prezident SR Ivan Gašparovič spolu s ďalšími 15 hlavami štátov oficiálnu časť 14. summitu prezidentov stredoeurópskych krajín. S manželkou Silviou pricestoval do Česka už o deň skôr. Hostiteľom summitu bol český prezident Václav Klaus.

10. - 11. januára 2008 - Na oficiálnu pracovnú návštevu Slovenskej republiky prišiel prezident ČR Václav Klaus. Predpoludním ho prijala slovenská hlava štátu Ivan Gašparovič, na stretnutí boli aj manželky prezidentov, Lívia Klausová a Silvia Gašparovičová. Klausovci absolvovali slávnostný obed na Úrade vlády SR podávaný predsedom vlády SR Robertom Ficom. Obaja predstavitelia hovorili o slovensko–českých vzťahoch, možnostiach rozvoja ďalšej spolupráce medzi oboma krajinami a o aktuálnych otázkach medzinárodného diania. Popoludní sa stretli prezidentské páry so študentmi maturitných ročníkov gymnázia na Tomášikovej ulici. Po slávnostnej večeri podávanej slovenským prezidentom navštívili v novostavbe Slovenského národného divadla činoherné predstavenie Tančiareň. Druhý deň návštevy hlavy oboch krajín zavítali na Topoľčiansky zámok, ktorý bol letným sídlom prezidentov Československej republiky, do Národného žrebčína a program ukončili prehliadkou Vinárskych závodov Topoľčianky.

10. marca 2008 - Novozvolený český prezident Václav Klaus s manželkou pricestoval na oficiálnu návštevu Slovenskej republiky. Bola to jeho prvá zahraničná cesta v druhom funkčnom období. V Prezidentskom paláci ho privítal na spoločnom rokovaní jeho slovenský partner Ivan Gašparovič. Spoločne prediskutovali viaceré medzinárodné témy, krajiny V4, zaoberali sa otázkou, ako bude Európska únia vyzerať po schválení Lisabonskej zmluvy a neobišli ani osamostatnenie Kosova. Hlavy štátov si vymenili názory na prípravu českého predsedníctva v EÚ, spomenuli budúci summit NATO v Bukurešti, ako aj medzištátne stretnutie prezidentov v Macedónsku.

21. augusta 2008 - Český prezident Václav Klaus pricestoval na pracovnú návštevu Slovenska pri príležitosti 40. výročia invázie vojsk Varšavskej zmluvy do ČSSR v auguste 1968. Privítala ho slovenská hlava štátu Ivan Gašparovič. Po krátkom rokovaní vzdali prezidenti úctu obetiam augustovej intervencie Danke Košanovej, Stanislavovi Sivákovi a kapitánovi Jánovi Holíkovi pri pamätnej tabuli na budove Univerzity Komenského. Prezidenti si prezreli aj expozíciu fotografií Ladislava Bielika z augusta 1968, inštalovanú na Šafárikovom námestí.

27. októbra 2008 - Pri príležitosti osláv 90. výročia vzniku Československa odcestoval prezident SR Ivan Gašparovič s manželkou do Českej republiky. Na pracovnej návšteve v Prahe sa prezidentský pár stretol s českým prezidentom Václavom Klausom a jeho manželkou. Po spoločnom obede položili hlavy štátov vence k soche Tomáša G. Masaryka na Hradčanskom námestí. Ivan Gašparovič a jeho manželka Silvia slávnostne otvorili popoludní v pražskom Národnom múzeu výstavu Republika, venovanú 90. výročiu vzniku spoločného štátu Čechov a Slovákov. Navštívili tiež sídlo Slovenského inštitútu, kde sa stretli s predstaviteľmi slovenských krajanských spolkov. Večer sa prezidentské páry znova zišli v Jazdiarni a spoločne otvorili výstavu Slovenský obraz v dejinách.

9. februára 2009 – Prezident SR Ivan Gašparovič s manželkou Silviou navštívili Českú republiku. Išlo o štátnu návštevu, ktorá sa uskutočnila na pozvanie prezidenta ČR Václava Klausa. Bola to posledná oficiálna zahraničná cesta prezidenta SR Ivana Gašparoviča počas jeho funkčného obdobia 2004 - 2008. Gašparovič sa stretol v českej metropole aj so šéfmi oboch komôr parlamentu, Přemyslom Sobotkom a Miroslavom Vlčkom, ako aj s predsedom vlády ČR Mirkom Topolánkom.

29. - 30. júna 2009 – Prvú oficiálnu návštevu slovenského najvyššieho ústavného činiteľa po opätovnom nástupe do funkcie označil Klaus za symbolickú, keďže medzi oboma krajinami neexistujú žiadne mimoriadne problémy, ktoré by bolo treba pravidelne riešiť na najvyššej úrovni. Súkromný rozhovor prezidentských párov sa uskutočnil s takmer dvojhodinovým oneskorením kvôli ranným problémom s odletom z bratislavského letiska. Gašparovič vysvetlil, že istý muž z Banskobystrického kraja telefonicky oznámil, že život najvyššieho ústavného činiteľa SR je v ohrození. Prezident SR dodal, že tak spravil po tom, ako sa mu večer o tom snívalo, a chcel preto v dobrom varovať slovenskú hlavu štátu, aby neodletela na návštevu Prahy. Klaus sa dotkol tiež ratifikácie Lisabonskej zmluvy, ktorú považuje za tragický omyl pre Európu. Otázka vzťahov, hospodárskej či plynovej krízy dominovala v diskusiách s ďalšími českými predstaviteľmi. Najskôr sa Gašparovič stretol s predsedom Senátu parlamentu ČR Přemyslom Sobotkom, s predsedom poslaneckej snemovne českého parlamentu Miloslavom Vlčekom, ako aj premiérom Janom Fischerom. Gašparovič sa spolu s manželkou Silviou druhý deň návštevy ČR odleteli z Prahy do Brna, kde ich na hrade Špilberk privítal primátor mesta Roman Onderka. Následne sa presunuli do Ledníc. V štátnom zámku sa stretli s hajtmanom Juhomoravského kraja Michalom Haškom, starostami a predstaviteľmi Ledníc a Valtíc.

5. - 6. novembra 2010 - Summit hláv štátov Vyšehradskej štvorky sa uskutočnil v českých Karlových Varoch. Účastníkom bol aj prezident SR Ivan Gašparovič spolu s manželkou Silviou. Gašparovič sa stretol na bilaterálnych rokovaniach s maďarským kolegom Pálom Schmittom, ktorý vo funkcii v auguste 2010 vystriedal Lászlóa Sólyoma. Bilaterálne rokovania s najvyššími predstaviteľmi ČR a Poľska - Václavom Klausom a Bronislawom Komorowským sa konali druhý deň summitu.

27. - 29. júna 2011 - Na oficiálnu návštevu SR pricestoval český prezident Václav Klaus s manželkou Líviou. So slovenskou hlavou štátu Ivanom Gašparovičom rokovali o nových oblastiach perspektívnej spolupráce oboch krajín na vládnej i mimovládnej úrovni. Český prezident rokoval aj s predsedom parlamentu Richardom Sulíkom a predsedníčkou vlády SR Ivetou Radičovou. Prezidentské páry absolvovali spoločnú plavbu loďou po Dunaji z Bratislavy do Gabčíkova. Druhý deň mal český prezident s manželkou program v metropole stredného Slovenska - v Banskej Bystrice, kde by sa stretol s predstaviteľmi mesta. Položením vencov k Pamätníku SNP si uctil pamiatku obetí povstania. Zo sliačskeho letiska odletel späť do vlasti.

23. decembra 2011 - Prezident SR Ivan Gašparovič viedol oficiálnu slovenskú delegáciu, ktorá sa zúčastnila na štátnom pohrebe posledného prezidenta Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky a prvej českej hlavy štátu Václava Havla. V oficiálnej delegácii boli aj predsedníčka vlády SR Iveta Radičová, exprezident Rudolf Schuster, podpredseda NR SR Milan Hort a minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda. Predseda NR SR Pavol Hrušovský sa pohrebu nezúčastnil, jeden z troch najvyšších ústavných činiteľov totiž musí ostať v krajine.

18. - 19. februára 2012 - Česká a Slovenská republika podporujú vstup Chorvátska i Srbska do Európskej únie. Vyhlásili to v českých Lánoch pri Prahe prezidenti Václav Klaus a Ivan Gašparovič po rokovaní so svojimi partnermi z oboch balkánskych štátov. Spoločná schôdzka prezidentov Klausa, Gašparoviča, Iva Josipoviča a Borisa Tadiča sa konala na pozvanie českej hlavy štátu. Po slávnostnej večeri na zámku v Lánoch sa do vlasti vrátil srbský prezident. Predstavitelia Česka, Slovenska a Chorvátska položili druhý deň kytice na cintoríne v Lánoch na hrob prvého československého prezidenta Tomáša G. Masaryka.