Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Prezidenti SR a Maďarska sa stretnú pri Rákociho kaštieli v Borši

Na archívnej snímke rekonštrukcia kaštieľa Františka II. Rákocziho v obci Borša 26. septembra 2018. Foto: TASR - Roman Hanc

Kaštieľ je známy tým, že sa v ňom narodil František Rákoci II. (1676 - 1735), sedmohradské knieža a vodca posledného protihabsburského stavovského povstania.

Borša 13. júna (TASR) – Prezidenti Slovenskej republiky a Maďarska Zuzana Čaputová a János Áder sa stretnú v sobotu 19. júna pri slávnostnom otvorení zrekonštruovaného Rákociho kaštieľa v obci Borša v okrese Trebišov. Informovala o tom nezisková organizácia II. Rákóczi Ferenc, ktorá realizovala program obnovy tejto renesančnej pamiatky. TASR informáciu potvrdil aj hovorca prezidentky SR Martin Strižinec.

Kaštieľ je známy tým, že sa v ňom narodil František Rákoci II. (1676 - 1735), sedmohradské knieža a vodca posledného protihabsburského stavovského povstania.

Rekonštrukcia schátranej budovy, ktorá sa začala v roku 2018, stála zhruba 8,7 milióna eur a financovala ju maďarská vláda. „V obnovenom kaštieli sa nachádza stála výstava, hotel, reštaurácia a mnoho turistických atrakcií ako escape room, miestnosť virtuálnej reality a 360-stupňové panoramatické premietanie. Budova ostáva naďalej putovným miestom pre tých obyvateľov strednej Európy, ktorí si chcú uctiť pamiatku Rákociho. Zároveň kaštieľ sa dostane aj na tzv. turistickú mapu, s čím sa zvýši atraktivita regiónu Zemplín pre domácich aj zahraničných turistov,“ informovala nezisková organizácia.

K pokusom o obnovu pamiatky v majetku obce došlo od 90. rokov minulého storočia viackrát, rekonštrukčné práce boli však pozastavené z finančných aj iných dôvodov. V roku 2013 sa prezident Áder s vtedajším slovenským prezidentom Ivanom Gašparovičom dohodol na spolupráci krajín s cieľom obnovy kaštieľa. Na čiastkové projekty na záchranu pamiatky a renováciu jej okolia v uplynulých rokoch poskytlo dotácie aj Ministerstvo kultúry (MK) SR.

Organizáciu II. Rákóczi Ferenc založili obec Borša s maďarskou Nadáciou Lászlóa Telekiho.