Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Prezidenti SR a Nemecka: Všetkými svojimi silami stojíme pri Ukrajine

Na snímke vľavo nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier a vpravo prezidentka SR Zuzana Čaputová počas diskusie s predstaviteľmi mimovládnych organizácií v Tabačke v Košiciach 27. apríla 2022. Foto: TASR – František Iván

Podľa slov Čaputovej Ukrajina vedie spravodlivú obrannú vojnu, pričom je dôležitý spoločný postup aj čo sa týka spojeneckej obrany.

Košice 27. apríla (TASR) – Slovensko a Nemecko majú rovnaký postoj k pomoci Ukrajine. Uviedli to prezidentka SR Zuzana Čaputová a prezident Nemecka Frank-Walter Steinmeier po spoločnom stredajšom rokovaní v Košiciach s tým, že Európa aj NATO musia byť jednotní.

„Dnes spoločne z Košíc môžeme vyslať tri signály, a to že celým srdcom a všetkými svojimi silami stojíme pri Ukrajine a budeme ju podporovať. Po druhé môžeme vyslať signál, že sme sa v Európskej únii (EÚ) neuveriteľne zomkli a po tretie, musíme Vladimirovi Putinovi ukázať, že európska demokracia je silná,“ povedal Steinmeier.

Čaputová pripomenula, že Slovensko aj Nemecko čelia utečeneckej vlne, pričom cez Slovensko prešlo doposiaľ vyše 300.000 utečencov, z čoho sa tu zatiaľ usídlilo viac ako 70.000. Nemecký prezident vyzdvihol štát aj dobrovoľníkov na Slovensku, ako ich prijali. Zdôraznil, že aj Nemecko bude naďalej solidárne a bude prijímať utečencov z Ukrajiny. „Je to naša spoločná úloha – úloha celej EÚ a všetkých našich partnerov,“ dodal.

Na snímke uprostred nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier, vľavo prezidentka SR Zuzana Čaputová a košický sprievodca Milan Kolcun počas prechádzky v centre Košíc v stredu 27. apríla 2022.
Foto: TASR – František Iván


Deklaroval, že Nemecko nebude zaostávať za ostatnými krajinami EÚ, Ukrajinu bude naďalej podporovať humanitárne, finančne aj vojensky.

Slovenská hlava štátu dodala, že Slovensko od začiatku okrem humanitárnej pomoci poskytuje aj tú vojenskú. Podľa slov Čaputovej Ukrajina vedie spravodlivú obrannú vojnu, pričom je dôležitý spoločný postup aj čo sa týka spojeneckej obrany. „Sme otvorení pomáhať Ukrajine za predpokladu, že máme zabezpečenú obranu nášho štátu. A to je to, o čom rokujeme s našimi aliančnými partnermi,“ povedala.



Prezidenti hovorili aj o potenciálnom kandidátskom statuse Ukrajiny, pokiaľ ide o členstvo v EÚ. Čaputová zopakovala, že Slovensko podporuje kandidátsky status Ukrajiny.