Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Prezidenti SR a Nemecka vyzdvihli tretí sektor pri utečeneckej kríze

Na snímke vpravo nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier a vľavo prezidentka SR Zuzana Čaputová odchádzajú po tlačovej konferencii z historickej radnice v Košiciach 27. apríla 2022. Foto: TASR – František Iván

Podľa slovenskej prezidentky tretí sektor pri zvládaní utečeneckej krízy opätovne ukázal, že je kľúčovým prvkom slovenskej spoločnosti.

Košice 27. apríla (TASR) – Pomoc mimovládnych organizácií a dobrovoľníkov pre vojnových utečencov z Ukrajiny v stredu v Košiciach vyzdvihli a ocenili prezidenti Slovenska a Nemecka Zuzana Čaputová a Frank-Walter Steinmeier. So zástupcami neziskového sektora v centre Tabačka hovorili o úlohe občianskej spoločnosti v aktuálnej humanitárnej situácii.

Podľa slovenskej prezidentky tretí sektor pri zvládaní utečeneckej krízy opätovne ukázal, že je kľúčovým prvkom slovenskej spoločnosti. Poukázala na to, že krátko po ruskej invázii na Ukrajinu a následnej utečeneckej vlne začali na hraničných priechodoch aktívne pôsobiť mimovládne organizácie a dobrovoľníci. "Na tom bolo presne vidieť, že tretí sektor, občiansky sektor, je schopný reagovať nielen veľmi rýchlo, ale aj veľmi kvalitne. Nie vždy na to štát pamätá. To je to, čo ešte musíme zmeniť k lepšiemu, aby aj financovanie tretieho sektora malo istú stabilitu a perspektívu, aby sme si naň nespomenuli len vtedy, keď je zle a keď potrebujeme, aby pomohol," uviedla Čaputová. Opätovne skonštatovala, že vzhľadom na prejavy veľkej solidarity a humánnosti občanov sa cíti hrdou prezidentkou krajiny. "Som za to veľmi vďačná," dodala.

Aj nemecký prezident, ktorý do Košíc prišiel v rámci oficiálnej návštevy Slovenskej republiky, vyjadril zástupcom mimovládnych organizácií veľkú vďaku a rešpekt. "Veľmi oceňujeme vašu pomoc a ochotu pomáhať. Teším sa, že pomáhajú aj ľudia v Nemecku, kde je situácia s utečencami z Ukrajiny veľmi podobná a celé rodiny potrebujú pomoc," povedal.

Na stretnutí boli prítomní zástupcovia Karpatskej nadácie, Gréckokatolíckej charity, Slovenského skautingu, Ligy za ľudské práva, organizácie ETP Slovensko, Rómskeho vzdelávacieho fondu či združenia My mamy.