Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Prezidenti SR a Poľska hovorili o situácii na poľskej hranici aj klíme

Na snímke vpravo prezidentka SR Zuzana Čaputová a poľský prezident Andrzej Duda na tlačovej konferencii po ich stretnutí v Prezidentskom paláci 9. novembra 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Duda hovorí o hybridnom útoku. Tisícky migrantov sú podľa neho zvážaní zložkami z Bieloruska k zelenej hranici.

Bratislava 9. novembra (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová vyjadrila podporu Poľsku pri zvládaní situácie na hranici s Bieloruskom. Za legitímne považuje aj úvahy o sankciách. Uviedla to v utorok po prijatí poľského prezidenta Andrzeja Dudu v Prezidentskom paláci. Duda dodal, že Poľsko zatiaľ krízu na hranici zvláda, uvíta však politickú podporu.

„Pozícia Slovenskej republiky je jednoznačná, opätovne som vyjadrila podporu Poľsku v tejto oblasti. Samozrejme, vnímame, že treba riešiť aj zhoršujúcu sa humanitárnu situáciu na hraniciach," vyhlásila Čaputová.



Duda hovorí o hybridnom útoku. Tisícky migrantov sú podľa neho zvážaní zložkami z Bieloruska k zelenej hranici. "Máme dostatočné prostriedky aj sily na to, aby sme fyzicky hranicu ochránili, ale potrebujeme podporu na politickej úrovni," uviedol s tým, že rátajú s podporou susedov, Európskej únie a NATO. Aktuálne sú pripravení pomôcť aj Litve a Lotyšsku. Obáva sa však provokácií z bieloruskej strany. Zároveň deklaroval poskytnutie humanitárnej pomoci každému, kto o ňu požiada.

Ochranu klímy označili hlavy štátov za spoločný záujem. Napriek rôznym východiskám, najmä pokiaľ ide o energetický mix, by sa podľa Čaputovej nemalo poľavovať v ambíciách. "Uvítame, ak sa Poľsko pridá k cieľu uhlíkovej neutrality do roku 2050," povedala. Duda by uvítal diskusiu o nápravných opatreniach v súvislosti s transformáciou ekonomík tak, aby sa zachovali pracovné príležitosti a udržala sa životná úroveň obyvateľov.

Na snímke poľský prezident Andrzej Duda počas tlačovej konferencie 9. novembra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Čaputová vyzdvihla priateľské vzťahy SR a Poľska. Poďakovala za personálnu pomoc a poskytnutie lôžok v druhej vlne pandémie. Poľsko je tiež tretí najdôležitejší obchodný partner a investor pre Slovensko. Duda verí v ďalší rozvoj spolupráce.

Prezidenti hovorili aj o právnom štáte. "Pozorne sledujeme túto tému a veríme, že vývoj nebude mať negatívny vplyv, čo sa týka európskeho práva," povedala Čaputová. Vyzdvihla pokračujúci dialóg s európskymi orgánmi. Duda očakáva zlepšenie situácie a objektívny pohľad Európskej únie na dianie v Poľsku.

Poľský prezident sa v utorok stretne aj s premiérom SR Eduardom Hegerom (OĽANO) a predsedom Národnej rady SR Borisom Kollárom (Sme rodina).