Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Prezidenti SR a Talianska avizujú prehlbovanie spolupráce v energetike

Na snímke taliansky prezident Sergio Mattarella a slovenská prezidentka Zuzana Čaputová počas spoločnej tlačovej konferencie v Prezidentskom paláci v Bratislave vo štvrtok 20. apríla 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Taliansko patrí podľa prezidentky medzi najdôležitejších obchodných partnerov a investorov SR.

Bratislava 20. apríla (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová a taliansky prezident Sergio Mattarella avizujú prehlbovanie spolupráce krajín v oblasti energetiky. Prispieť má k tomu aj štvrtkový podpis troch memoránd medzi Slovenským plynárenským priemyslom a tromi talianskymi spoločnosťami. Počas spoločnej tlačovej konferencie po rokovaní v Prezidentskom paláci vyzdvihli výborné vzťahy Slovenska a Talianska, ako aj už existujúcu kooperáciu v ekonomickej, bezpečnostnej či kultúrnej oblasti.

"Spolupráca (v energetike) v posledných mesiacoch spočívala v dodávkach plynu. Práve pre to, že potrebujeme znižovať našu závislosť od ruského plynu a diverzifikácia zdrojov je pre nás absolútne kľúčová," uviedla Čaputová. Krajiny spolupracujú aj v oblasti posilnenia obnoviteľných zdrojov. Prezidentka upozornila, že Taliansko ich využíva pri výrobe elektrickej energie vo výške 40 percent. Podobnú perspektívu vidí aj pre Slovensko.

Taliansko patrí podľa nej medzi najdôležitejších obchodných partnerov a investorov SR. "Na Slovensku podniká vyše 400 talianskych spoločností," poznamenala. Mattarella avizoval snahu obchodné vzťahy ešte zintenzívniť.

Príležitosť na ďalšiu spoluprácu vidí Čaputová aj pri povojnovej obnove Ukrajiny. Ako dodala, Slovensko aj Taliansko majú zhodný postoj k ruskej agresii a Ukrajincom pomáhajú vojensky i humanitárne. Mattarella zdôraznil, že Ukrajina bojuje za svoju nezávislosť, no ide aj o budúcnosť mieru v Európe. Nemožno podľa neho dopustiť, aby agresor zvíťazil.

Hlavy štátov sa zhodujú aj na rozširovaní Európskej únie (EÚ) smerom k Západnému Balkánu. Podľa Čaputovej je to potrebné aj pre prosperitu a bezpečnosť celého regiónu i EÚ. Mattarella dodal, že ide nielen o integráciu celého kontinentu, ale aj potrebu rozširovať spoločenstvo hodnôt, na ktorých je založená Európska únia.

Obe hlavy štátov pripomenuli prítomnosť talianskych vojakov so systémom protivzdušnej obrany SAMP/T Mamba v rámci aliančnej jednotky na Slovensku, ktorých spoločne navštívili v stredu (19. 4.). Vyzdvihli i spoluprácu krajín v kultúrnej či justičnej oblasti.

Témou stretnutia bola tiež hrozba dezinformácií. Európska únia aj NATO majú podľa Mattarellu nástroje na boj s nimi. Čaputová hovorí o potrebe efektívnej regulácie a opatrení na európskej i národnej úrovni. Zdôraznila, že k regulácii má prísť s rešpektom v slobode prejavu. Podčiarkla tiež význam médií pre funkčnú demokraciu.

V súvislosti s nacionalistickými tendenciami v Európe si Čaputová nemyslí, že národné záujmy sa vylučujú s funkčnou a prosperujúcou Európskou úniou. "Stačí sa pozrieť na to, akým spôsobom sme zvládli krízy a vďaka čomu sme ich zvládli," podotkla. V rámci ochrany demokracie vidí potrebu lepšej a efektívnejšej komunikácie o benefitoch demokracie. Mattarella poukázal na množstvo aktuálnych hrozieb, ako sú migračná či klimatická kríza, ktoré si vyžadujú globálnu odpoveď. Nacionalizmus nazval "vírusom".

Návšteva talianskeho prezidenta na Slovensku sa koná po 12 rokoch. Mattarella sa vo štvrtok stretne aj s dočasne povereným premiérom Eduardom Hegerom.