Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Čaputová: A. Dudu čaká náročná úloha v spájaní rozdelenej spoločnosti

Úradujúci poľský prezident a prezidentský kandidát Andrzej Duda a jeho manželka Agata zdravia svojich podporovateľov po druhom kole prezidentských volieb v poľskom meste Pultusk v nedeľu 12. júla 2020. Poľské prezidentské voľby vyhral úradujúci prezident Andrzej Duda. Sčítaných je už viac ako 99 percent hlasov. Duda vo voľbách získal 51,21 percenta hlasov, zatiaľ čo jeho súper - varšavský primátor Rafal Trzaskowski - 48,79 percenta. Foto: TASR/AP

Úradujúci poľský prezident Andrzej Duda sa stal víťazom nedeľňajšieho druhého kola prezidentských volieb so ziskom 51,03 percenta hlasov.

Bratislava 14. júla (TASR) - Poľský prezident Andrzej Duda, ktorý vo víkendových voľbách obhájil funkciu, bude mať náročnú úlohu v spájaní rozdelenej spoločnosti. Myslí si to prezidentka SR Zuzana Čaputová. TASR o tom informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Prezidentka želá opätovne zvolenému prezidentovi Dudovi veľa úspechov pri výkone mandátu. "Vníma vysokú volebnú účasť v týchto voľbách, čo je podľa nej veľmi pozitívne, vníma tiež aj to, že poľská spoločnosť je aj vďaka kampani silne polarizovaná. Pán Duda bude mať preto náročnú úlohu v spájaní rozdelenej spoločnosti," tlmočil Strižinec reakciu Čaputovej.

Prezidentka sa k víťazstvu Dudu vyjadrila aj na sociálnej sieti. Vo svojom príspevku pripomenula, že Slovensko a Poľsko sú dobrými susedmi a spojencami. Musia preto podľa nej spolupracovať na silnej, prosperujúcej a zelenej Európskej únii, založenej na hodnotách slobody, demokracie a zásadách práva.

Úradujúci poľský prezident Andrzej Duda sa stal víťazom nedeľňajšieho druhého kola prezidentských volieb so ziskom 51,03 percenta hlasov. Potvrdila to v pondelok večer poľská štátna volebná komisia.