Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Prezidentka: Akceptáciou rozpínavej politiky Ruska sa mier nedosiahne

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Vyzvala ľudí, aby nepodliehali strachu.

Bratislava 24. februára (TASR) - Akceptáciou rozpínavej politiky Ruska sa mier nedosiahne. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla v piatkovom mimoriadnom prejave pri príležitosti prvého výročia ruskej invázie na Ukrajinu. Ako poznamenala, mier môže nastať okamžite, ak sa ruská armáda z Ukrajiny stiahne. Zároveň poďakovala občanom za súcit a solidaritu, ktoré prejavili voči ľuďom utekajúcim pred vojnou na Ukrajine. Vyzvala ľudí, aby nepodliehali strachu.

"Túto vojnu sme si neželali a do poslednej chvíle sa jej Západ aj samotná Ukrajina snažili zabrániť. Naše úsilie, naše kroky musia sledovať jediný cieľ, nastolenie spravodlivého mieru. Nehovorím to iba ako hlava štátu, ale aj ako občianka našej krajiny a matka dvoch detí," vyhlásila Čaputová.

Svojím rozsahom a charakterom sa táto agresia podľa prezidentky úplne vymyká z úrovne európskej civilizácie 21. storočia. Zdôraznila, že žiadna zámienka, žiadna výhovorka Kremľa nemôže ospravedlniť utrpenie, ktorému je východný sused Slovenska už rok denne vystavený.

Zdôraznila, že pravidlá a medzinárodné dohody musia platiť. "Inak by sme uznali, že platí hrubá sila a potom nemáme žiadnu záruku, že Rusko alebo iní agresori nenapadnú ďalšie krajiny, ktorým upierajú právo na samostatnú existenciu," upozornila. Zodpovední politici podľa nej nad tým nesmú privierať oči. Poukázala napríklad na Fínsko a Švédsko, ktoré po napadnutí Ukrajiny skončili svoju dlhodobú neutralitu a pre zvýšenie vlastnej bezpečnosti požiadali o vstup do Severoatlantickej aliancie.

Prezidentka vyzvala ľudí, aby nepodliehali strachu. Ako zdôvodnila, šikovný manipulátor dokáže spoznať, čoho sa bojíme a bude to využívať vo svoj prospech. Odmietla, že by slovenskí vojaci mali ísť bojovať na Ukrajinu. "Od začiatku veľmi jasne vravíme, že kým trvá ruská agresia, žiaden štát Severoatlantickej aliancie nevyšle svoje jednotky na Ukrajinu. Neurobí tak ani Slovensko. Politici, ktorí tvrdia opak, buď nerozumejú, ako naše spojenectvá fungujú, alebo vedome klamú," skonštatovala. Rovnako dementovala, že sa na Slovensku pripravuje mobilizácia.

Občania SR spolu s mimovládnymi organizáciami, cirkvami a súkromným sektorom ukázali ľudskú tvár Slovenska. "Tvár Slovenska, ktorému záleží na pomoci blížnemu, slabšiemu a v utrpení. Lebo je to v prvom rade pomoc ľuďom v nešťastí, našim susedom, s ktorými tu budeme spolunažívať bez ohľadu na politické garnitúry na jednej či druhej strane hraníc," načrtla.

Neľahké časy a krízy podľa prezidentky zvládneme, ak aj naďalej zachováme pokoj a rozvahu, budeme sa riadiť pravdou a nepodľahneme strachu, lži a manipuláciám.


Mimoriadny príhovor prezidentky Z. Čaputovej

Vážené spoluobčianky, vážení spoluobčania,

presne pred rokom Rusko rozpútalo u nášho východného suseda vojnu, akú Európa nezažila už viac ako 70 rokov.

Vidíme ju nielen na televíznych obrazovkách, spoznávame ju aj v našej životnej realite. Vidíme ju v tvárach tisícok Ukrajiniek a Ukrajincov, ktorí v obave o život opustili svoje domovy a hľadajú útočisko u nás a v ďalších európskych krajinách.

Svojim rozsahom a charakterom sa táto agresia úplne vymyká z úrovne európskej civilizácie 21. storočia. Žiadna zámienka, žiadna výhovorka Kremľa, nemôže ospravedlniť utrpenie, ktorému je náš východný sused už rok denne vystavený. Masové hroby, mučenie či ľudia odvlečení zo svojej vlasti sú každodennou realitou častí Ukrajiny, kde vstúpili ruskí vojaci.

Dopady vojny zasiahli všetky európske krajiny. Mnohí úplne prirodzene cítime obavu a strach.

Chcem sa preto v prvom rade poďakovať vám, milí spoluobčania, za súcit a solidaritu, ktorú ste v tejto ťažkej dobe prejavili s tými, ktorí pred vojnou utekajú. Spolu s mimovládnymi organizáciami, cirkvami a súkromným sektorom ste ukázali ľudskú tvár Slovenska. Tvár Slovenska, ktorému záleží na pomoci blížnemu, slabšiemu a v utrpení. Lebo je to v prvom rade pomoc ľuďom v nešťastí, našim susedom, s ktorými tu budeme spolunažívať bez ohľadu na politické garnitúry na jednej, či druhej strane hraníc.

Túto vojnu sme si neželali a do poslednej chvíle sa jej Západ aj samotná Ukrajina snažili zabrániť. Naše úsilie, naše kroky musia sledovať jediný cieľ, nastolenie spravodlivého mieru. Nehovorím to iba ako hlava štátu, ale aj ako občianka našej krajiny a matka dvoch detí.

Je však zodpovedné hovoriť celú pravdu a nezavádzať. Mier môže nastať okamžite, ak sa ruská armáda z Ukrajiny stiahne. Putin však už 365 dní dokazuje, že si želá pravý opak. Akceptáciou rozpínavej politiky Ruska sa totiž mier nedosiahne.

Pravidlá a medzinárodné dohody musia platiť, lebo inak by sme uznali, že platí hrubá sila a potom nemáme žiadnu záruku, že Rusko alebo iní agresori nenapadnú ďalšie krajiny, ktorým upierajú právo na samostatnú existenciu.

Zodpovední politici nad týmto nesmú privierať oči. Vidia to naši českí a poľskí susedia či pobaltské štáty, vidia to v Rumunsku, Španielsku či v Belgicku. Rizika sú si dobre vedomí aj Fíni a Švédi, ktorí po napadnutí Ukrajiny skončili svoju dlhodobú neutralitu a pre zvýšenie vlastnej bezpečnosti požiadali o vstup do Severoatlantickej aliancie.

Vážení spoluobčania,

prežívať strach, aj strach z vojny, je prirodzené. Nie je to hanba. Nepodliehajme mu však. Šikovný manipulátor dokáže spoznať, čoho sa bojíme a bude to využívať vo svoj prospech. Cynicky, s plným vedomím, že mnohým ľuďom tým privádza úzkosť, pochybnosti, zármutok, bezvýchodiskovosť. Nezaťažený zodpovednosťou za bezpečnosť Slovenska a našich občanov.

Nie je pravdou, že naši vojaci pôjdu bojovať na Ukrajinu. Všetky kroky, ktoré medzinárodné spoločenstvo za uplynulý rok spravilo, majú spoločný cieľ: podporiť nášho suseda natoľko, aby odolal ruskej invázii a aby sa vojna nerozšírila ďalej.

Od začiatku veľmi jasne vravíme, že kým trvá ruská agresia, žiaden štát Severoatlantickej aliancie nevyšle svoje jednotky na Ukrajinu. Neurobí tak ani Slovensko. Politici, ktorí tvrdia opak, buď nerozumejú, ako naše spojenectvá fungujú, alebo vedome klamú. Rovnako nie je pravdou, že sa na Slovensku pripravuje mobilizácia. Je to priehľadná lož použitá už v prezidentskej kampani v susednom Česku.

Vážení občania,

žijeme neľahké časy, zažívame krízy, o ktorých sme si mysleli, že už patria do minulosti. Som presvedčená, že ich zvládneme, ak aj naďalej zachováme pokoj a rozvahu, budeme sa riadiť pravdou a nepodľahneme strachu, lži a manipuláciám. Za uplynulých tridsať rokov sme opakovane dokázali, že sme štátom, ktorý je pripravený chrániť naše vlastné záujmy.





UPOZORNENIE: TASR zverejňuje vyhlásenia, stanoviská, oznámenia v pôvodnom znení, dodanom zadávateľom, bez redakčnej úpravy. V zmysle § 5, ods. 2 zákona č. 167/2008 Z. z. o periodickej tlači a agentúrnom spravodajstve TASR nezodpovedá za obsah týchto informácií. Zverejňovanie vyhlásení, stanovísk a oznámení orgánov verejnej moci vykonáva TASR v zmysle § 3, ods. 5 zákona č. 385/2008 Z. z. o Tlačovej agentúre Slovenskej republiky ako službu vo verejnom záujme.