Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Prezidentka bude v nemeckom Aachene hovoriť o výzvach pre Európu

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Zuzana Čaputová sa stretne s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom, podpredsedníčkou Európskej komisie Věrou Jourovou aj s rumunským prezidentom Klausom Iohannisom,

Bratislava 30. septembra (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová v piatok (1. 10.) vystúpi v nemeckom Aachene s príhovorom o súčasných výzvach, ktorým čelí Európa. Stane sa tak na slávnostnej večeri v predvečer odovzdávania Ceny Karola Veľkého. TASR o tom informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

"V posledných rokoch býva súčasťou slávnostnej večere v predvečer odovzdávania ocenenia aj príhovor vybranej osobnosti, zameraný na politické zhodnotenie stavu a vízie Európy," uviedol.

Medzi pozvanými sú aj ďalšie významné osobnosti európskej politiky. Prezidentka sa tak stretne s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom, podpredsedníčkou Európskej komisie Věrou Jourovou aj s rumunským prezidentom Klausom Iohannisom, ktorý je tohtoročným laureátom ocenenia.

Medzinárodnú cenu Karola Veľkého udeľuje mesto Aachen od roku 1950 za zásluhy v oblasti európskej jednoty, súdržnosti a porozumenia. Slávnostný ceremoniál, na ktorom sa zúčastní aj prezidentka SR, sa bude konať v sobotu (2. 10.) v korunovačnej sále mestskej radnice.