Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Prezidentka bude zastupovať Slovensko na samite NATO v Madride

Na archívnej snímke zo 7. februára 2022 vlajky vejú vo vetre pred sídlom NATO v Bruseli. Foto: TASR/AP

V predvečer oficiálneho začiatku samitu sa Čaputová zúčastní slávnostnej večere podávanej španielskym kráľom Filipom VI. a kráľovnou Letiziou v Kráľovskom paláci v Madride.

Bratislava 27. júna (TASR) - Prezidentka Zuzana Čaputová bude zastupovať Slovensko na samite NATO v Madride. Odcestuje tam v utorok (28. 6.). TASR o tom informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec. Samit lídrov NATO sa oficiálne skončí vo štvrtok.

"Ide o jedno z najdôležitejších stretnutí lídrov Severoatlantickej aliancie za posledné obdobie, na ktorom budú diskutovať najmä o tom, ako ruská agresia na Ukrajine ovplyvnila bezpečnosť v Európe vrátane Slovenska," priblížil Strižinec. Doplnil, že lídri sa budú zaoberať aj reakciou Aliancie na nové bezpečnostné prostredie. V tejto súvislosti budú hovoriť o posilnení vojenskej prítomnosti na východnom krídle.

Aliancia tiež podľa Strižinca prijme novú strategickú koncepciu na ďalšie desaťročie. "Všetky tieto diskusie sú kľúčové aj pre bezpečnosť Slovenskej republiky," podotkol.

K rokovaniu Severoatlantickej rady sa online pripojí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zúčastnia sa na ňom aj ďalší uchádzači o členstvo v NATO - Fínsko, Švédsko, Gruzínsko a Bosna a Hercegovina. Po prvý raz budú na samite aj lídri Austrálie, Japonska, Južnej Kórey a Nového Zélandu, priblížil hovorca.

V predvečer oficiálneho začiatku samitu sa Čaputová zúčastní slávnostnej večere podávanej španielskym kráľom Filipom VI. a kráľovnou Letiziou v Kráľovskom paláci v Madride.