Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Čaputová by mohla podať podnet pre Matovičov balík ešte tento týždeň

Na archívnej snímke z 25. februára 2022 prezidentka Zuzana Čaputová počas vyjadrenia na bratislavskom letisku pred odletom na mimoriadny samit lídrov Severoatlantickej aliancie. Foto: TASR - Dano Veselský

Protiinflačný balíček v rámci novely zákona o financovaní voľného času dieťaťa ráta so zavedením príspevku na voľnočasové aktivity detí, zvýšením daňového bonusu i prídavkov na dieťa.

Bratislava 12. júla (TASR) - Prezidentka Zuzana Čaputová by mohla podať ešte tento týždeň podnet na Ústavný súd (ÚS) SR v súvislosti s tzv. protiinflačným balíkom z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽANO), ktorý Národná rada (NR) SR opätovne schválila aj po jej vetovaní. Ozrejmila, že ÚS požiada aj o pozastavenie účinnosti namietaných častí v prípade, ak nestihne rozhodnúť do 1. januára 2023, keď by mali nadobudnúť účinnosť.

"Podanie je vypracované, ešte si ho chcem dôkladne pozrieť, aby som si bola istá, že je vypracované najlepším možným spôsobom," povedala hlava štátu v utorok novinárom. Ako možný termín podania vidí štvrtok (14. 7.) alebo piatok (15. 7.). Okrem procesných výhrad, ako sú nedostatky v legislatívnom procese, uvádza v podaní podľa vlastných slov aj hmotnoprávne výhrady.

Protiinflačný balíček v rámci novely zákona o financovaní voľného času dieťaťa ráta so zavedením príspevku na voľnočasové aktivity detí, zvýšením daňového bonusu i prídavkov na dieťa. Náklady majú byť kryté nielen zo zvýšených príjmov štátu a rezervy štátneho rozpočtu, ale aj časťou prostriedkov určených pôvodne pre samosprávy.

Prezidentka legislatívu vetovala v častiach týkajúcich sa opatrení, ktoré by mali byť účinné od januára 2023. Nespĺňajú podľa nej dôvody na skrátené legislatívne konanie. Zároveň upozornila na negatívny dosah, ktorý bude mať legislatíva na ekonomickú stabilitu a fungovanie samospráv.