Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Prezidentka by vyhlásila referendum, ak by došlo k zmene Ústavy SR

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR - Martin Baumann

Prezidentka pripomenula, že poslanci môžu kedykoľvek rozhodnúť o konaní predčasných volieb.

Bratislava 7. júla (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová by vyhlásila referendum o predčasných voľbách, ak by Národná rada SR rozhodla o zmene Ústavy SR a následne prijala uznesenie, ktorým by požiadala o jeho konanie. Na stredajšej tlačovej besede to označila za jedno z možných riešení po rozhodnutí ÚS SR, podľa ktorého je navrhovaná referendová otázka o skrátení volebného obdobia Národnej rady SR protiústavná.

Prezidentka pripomenula, že poslanci môžu kedykoľvek rozhodnúť o konaní predčasných volieb. "Ale keď už chcú dopriať ľuďom referendum, nič im nebráni, aby prijali zmenu ústavy a následne prijali uznesenie, ktorým požiadajú o vypísanie referenda a ja ho obratom vypíšem, pretože by bolo v súlade s ústavou," vysvetlila. Ako podotkla, vníma zhodu politických strán, ktoré hovoria, že by predmetné referendum podporili. Zároveň poukázala na frustráciu a nespokojnosť ľudí s aktuálnou politickou situáciou, ktoré mnohých viedli k podpisu petície za referendum.



Hlava štátu vysvetlila, že ak by sa neobrátila na Ústavný súd SR, vyhlásila by referendum, ktoré by nebolo v súlade s ústavou a jeho výsledky by mohli byť napadnuté na ústavnom súde. „Referendum by sa uskutočnilo, čo znamená miliónové náklady, ale najmä dôveru občanov, ktorí by pristúpili k referendu s dôverou, že niečo zmenia. Následne by ústavný súd vyhlásil referendum za neplatné. Toto som nepovažovala za dobrý scenár,“ skonštatovala.

Čaputová zdôraznila, že každý, kto sa v Slovenskej republike ujal verejnej funkcie, musel zložiť sľub, že bude dodržiavať ústavu a zákony štátu. Odmieta, že by robila podaním na ÚS SR nadprácu, dodržiavanie ústavy je pre ňu normou. Zároveň zdôraznila, že zodpovednosť za to, či otázka referenda je v súlade s ústavou, má ten, kto otázku navrhol, nie prezidentka ani ústavný súd, ktorý o jej neústavnosti rozhodol.



Prezidentka hovorí, že inštitút referenda podporuje a myslí si, že ľudia by mali mať právo aktualizovať svoju vôľu aj mimo štvorročného cyklu. Musí to však byť spôsobom, ktorý je v súlade s ústavou.

Prezidentka sa na ÚS obrátila s tým, či predmet navrhovaného referenda je alebo nie je v súlade s ústavou, a ak áno, ako majú príslušné ústavné orgány postupovať po platnom referende. Petíciu za referendum o predčasných voľbách podporilo viac ako 585.000 ľudí.