Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Dánsky princ Frederik prijal pozvanie prezidentky na Slovensko

Prezidentka SR Zuzana Čaputová a dánsky korunný princ Frederik pózujú počas stretnutia v Paláci Frederika VIII. v Kodani 10. mája 2021. Foto: TASR - Kancelária prezidenta SR

Dánske kráľovstvo naposledy zo slovenských prezidentov navštívil pred necelými deviatimi rokmi Ivan Gašparovič.

Kodaň 10. mája (TASR) - Dánsky korunný princ Frederik prijal pozvanie na Slovensko. Prísť by mal aj s dánskou podnikateľskou delegáciou. Potvrdila to v pondelok slovenská prezidentka Zuzana Čaputová po stretnutí s princom v Kodani.

Na stretnutí spolu hovorili aj o dôležitosti dodržiavania právneho štátu a o plánoch Slovenska a Dánska v oblasti ochrany životného prostredia a zelenej ekonomickej obnovy.

Prezidentka Čaputová sa stretla s princom Frederikom v Paláci Frederika VIII. Dánske kráľovstvo naposledy zo slovenských prezidentov navštívil pred necelými deviatimi rokmi Ivan Gašparovič.



Okrem tohto stretnutia vystúpila najvyššia slovenská predstaviteľka na konferencii Copenhagen Democracy Summit, navštívi sídlo agentúry State of Green, Európsku environmentálnu agentúru a tiež dánsky Štátny sérologický ústav. V utorok (11. 5.) sa stretne s predsedníčkou dánskej vlády Mette Frederiksenovou.

(osobitná spravodajkyňa TASR Lenka Farkašová)

TASR v tejto súvislosti prináša výberovú chronológiu stretnutí najvyšších predstaviteľov Slovenska a Dánska.

13. – 15. októbra 1994 – Absolvovala oficiálnu návštevu SR dánska kráľovná Margaréta II. s manželom princom Henrikom. Počas pobytu v Bratislave sa stretla s prezidentom Michalom Kováčom, zúčastnila sa na slávnostnom otvorení výstavy dánskeho dizajnu v Slovenskej národnej galérii, pozrela si klenotnicu na Bratislavskom hrade a hrady Devín a Červený kameň, zavítala aj do Modry. Princ Henrik sa zúčastnil na konferencii o dánsko-slovenskej spolupráci v novej Európe.

9. januára 2002 – Na dvojdňovú návštevu SR pricestoval predseda vlády Dánskeho kráľovstva Anders Fogh Rasmussen. Stretol sa so slovenským premiérom Mikulášom Dzurindom (SDKÚ), prezidentom SR Rudolfom Schusterom a rokoval aj s predsedom parlamentného výboru pre európsku integráciu Františkom Šebejom.

3. marca 2003 - Slovensko navštívil dánsky premiér Anders Fogh Rasmussen, ktorý sa stretol s premiérom Mikulášom Dzurindom (SDKÚ) a predsedom Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Pavlom Hrušovským (KDH). Predstavitelia Slovenska a Dánska rokovali o vzájomných vzťahoch, o situácii v Iraku a Európskej únii.

5. mája 2003 - Predseda NR SR Pavol Hrušovský (KDH) odcestoval na dvojdňovú návštevu Dánskeho kráľovstva. Hrušovský sa stretol s dánskym premiérom Andersom Foghom Rasmussenom a prijala ho aj dánska panovníčka Margaréta II. Rokovaniam dominovala téma ratifikácie prístupových dokumentov o vstupe Slovenska do NATO a EÚ dánskym parlamentom.

21. júna 2003 - Slovenský premiér Mikuláš Dzurinda (SDKÚ) pricestoval na dvojdňovú oficiálnu návštevu Dánskeho kráľovstva, počas ktorej sa stretol s dánskym partnerom Andersom Foghom Rasmussenom a predsedom dánskeho parlamentu Christianom Mejdahlom.

23. októbra 2012 – Prezident SR Ivan Gašparovič spolu s manželkou Silviou odcestoval na historicky prvú štátnu návštevu Dánskeho kráľovstva, na ktorú ich pozvala kráľovná Margaréta II. a jej manžel princ Henrik. Návšteva, ktorá trvala do 24. októbra mala predovšetkým silný ekonomický rozmer, ktorý bol zameraný na posilnenie ďalšej spolupráce s touto konštitučnou monarchiou. Spolu s prezidentom do Kodane pricestovalo viac ako 20 slovenských podnikateľov.

15. mája 2018
– Na návštevu Slovenska pricestoval dánsky predseda vlády Lars Lökke Rasmussen. Stretol sa so slovenským premiérom Petrom Pellegrinim (Smer-SD). Návšteva Rasmussena bola prvá návšteva dánskeho premiéra na Slovensku po pätnástich rokoch.