Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Prezidentka Čaputová zagratuluje v mene SR novému japonskému cisárovi

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas návštevy Fujisawa Sustainable Smart Town. Zuzana Čaputová je na návšteve Japonska pri príležitosti intronizácie cisára Naruhita, ktorá sa uskutočnila v utorok 22. októbra. Fujisawa, 21. októbra 2019. Foto: TASR Monika Himpánová

Cisár Naruhito je 126. japonským cisárom. Na tróne vystriedal 1. mája 2019 svojho otca Akihita, ktorý abdikoval 30. apríla 2019. V utorok cisár Naruhito oficiálne zasadol na tzv. chryzantémový trón.

Tokio 22. októbra (TASR) – Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová sa po utorkovej oficiálnej ceremónii intronizácie japonského cisára Naruhita zúčastní na večernom bankete v Cisárskom paláci v Tokiu. Práve na ňom novému cisárovi zablahoželá v mene Slovenska.

"Dnes je pre Japonsko historický deň. Som veľmi rada, že som dostala pozvanie zúčastniť sa intronizácie. Cez deň prebehla tá hlavná ceremónia, teraz smerujem na banket, kde budem mať príležitosť osobne za Slovensko poblahoželať novému cisárovi a samozrejme, že mám aj príležitosť stretnúť sa tam s viacerými hlavami štátov z celého sveta," konštatovala prezidentka.



Intronizáciu označila za veľmi zaujímavú a tradičnú. "Bolo to nesmierne zaujímavé. Bol to veľmi tradičný, typický japonský proces. Bolo to naozaj veľmi inšpirujúce, na veľmi vysokej úrovni, za účasti mnohých kráľov a prezidentov z celého sveta," opísala Čaputová.

Medzi hosťami boli napríklad český premiér Andrej Babiš, britský princ Charles, rakúsky prezident Alexander Van der Bellen, španielsky kráľ Filip VI., maďarský prezident János Áder, bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy, nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier či palestínsky prezident Mahmúd Abbás. Medzi účastníkmi mal byť aj americký viceprezident Mike Pence, ten však nakoniec svoju účasť odvolal z pracovných dôvodov.



Cisár Naruhito je 126. japonským cisárom. Na tróne vystriedal 1. mája 2019 svojho otca Akihita, ktorý abdikoval 30. apríla 2019. V utorok cisár Naruhito oficiálne zasadol na tzv. chryzantémový trón. Vzhľadom na to, že súčasný cisár má dcéru, princeznú Aiko, ďalším v poradí, teda 127. cisárom, by mal byť jeho mladší brat princ Akišino, resp. jeho 13-ročný syn Hisahito.

Dynastia japonských cisárov je najdlhšie vládnucou dynastiou na svete. Cisári z tohto rodu vládnu krajine už najmenej 1500 rokov.

Osobitná spravodajkyňa TASR Monika Himpánová