Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Prezidentka: Červený kríž sa stal symbolom ľudskej solidarity a dobra

Na snímke vľavo prezidentka SR Zuzana Čaputová počas prijatia zástupcov Slovenského Červeného kríža (SČK) pri príležitosti Svetového dňa Červeného kríža a Červeného polmesiaca v Prezidentskom paláci v Bratislave 6. mája 2022. Foto: TASR – Jaroslav Novák

Dobrovoľníci SČK za dva mesiace konfliktu odpracovali viac ako 62.718 hodín, priblížila Silvia Kostelná zo SČK.

Bratislava 6. mája (TASR) - Červený kríž sa stal symbolom ľudskej solidarity, pomoci a dobra. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá v piatok pri príležitosti blížiaceho sa Svetového dňa Červeného kríža a Červeného polmesiaca prijala jeho zástupcov na Slovensku.



"Kdekoľvek treba, boli a ste v prvej línii," ocenila hlava štátu dobročinnú prácu Slovenského Červeného kríža (SČK). Vyzdvihla tiež pomoc, ktorú poskytuje vojnovým utečencom z Ukrajiny. Ocenila, že dobrovoľníci robia Slovensku dobré meno v zahraničí.
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas prijatia zástupcov Slovenského Červeného kríža(SČK) pri príležitosti Svetového dňa Červeného kríža a Červeného polmesiaca v Prezidentskom paláci v Bratislave 6. mája 2022.
Foto: TASR – Jaroslav Novák

Dobrovoľníci SČK za dva mesiace konfliktu odpracovali viac ako 62.718 hodín, priblížila Silvia Kostelná zo SČK. Odídencom z Ukrajiny poskytli prvú pomoc, zabezpečili psychickú podporu a sociálne poradenstvo, poskytli materiálnu pomoc a asistovali s vybavovaním dokladov či prevozom.



SČK pri príležitosti Svetového dňa Červeného kríža a Červeného polmesiaca vyzvala na ľudskosť. "V dobe, keď nás veľa vecí rozdeľuje, nám práve prejavy ľudskosti a láskavosti pomáhajú ísť ďalej," zdôraznila Kostelná.
Na snímke uprostred prezidentka SR Zuzana Čaputová počas prijatia zástupcov Slovenského Červeného kríža (SČK) pri príležitosti Svetového dňa Červeného kríža a Červeného polmesiaca v Prezidentskom paláci v Bratislave 6. mája 2022.
Foto: TASR – Jaroslav Novák

Svetový deň pripadá na deň narodenia spolutvorcu myšlienky založenia tejto organizácie Henryho Dunanta. Upriamuje pozornosť verejnosti na tých, ktorí čelia utrpeniu spôsobenému prírodnými katastrofami, pandémiou či vyostrujúcimi sa konfliktmi, ako aj na tých, ktorí riskujú svoje životy, aby pomohli tým najzraniteľnejším.

Hnutie Červeného kríža a Červeného polmesiaca združuje Medzinárodný výbor Červeného kríža, Medzinárodnú federáciu Červeného kríža a Červeného polmesiaca a 192 národných spoločností s takmer 15 miliónmi dobrovoľníkov.
Na snímke generálna sekretárka Slovenského Červeného kríža Zuzana Rosiarová Kesegová počas prijatia zástupcov Slovenského Červeného kríža (SČK) pri príležitosti Svetového dňa Červeného kríža a Červeného polmesiaca prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou v Prezidentskom paláci v Bratislave 6. mája 2022.
Foto: TASR – Jaroslav Novák