Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Prezidentka chce byť na Klimatickej konferencii OSN hlasom mladých

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR - Pavol Zachar

Väčšina mladých ľudí (67 percent) je podľa prieskumu sklamaná z politikov, ktorí nevenujú klimatickým zmenám dostatok pozornosti.

Bratislava 31. októbra (TASR) - Nadchádzajúca Klimatická konferencia OSN je podľa prezidentky SR Zuzany Čaputovej jednou z posledných možností, ako klimatickú krízu zvládnuť a nájsť ďalšie riešenia na jej spomalenie. V Glasgowe chce byť hlasom mladých ľudí, pretože od súčasných rozhodnutí závisí kvalita ich života v budúcnosti. Do Škótska odcestuje v nedeľu popoludní, s prejavom vystúpi v utorok (2. 11.). TASR o tom informoval prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

„Čas je veľmi dôležitý. Je dobré, že sa hlásime k európskym klimatickým cieľom. Naše stratégie a plány však zatiaľ tento záväzok úplne nereflektujú. Preto musíme pridať. Potrebujeme konkrétny a reálny plán, ako klimatické ciele dosiahnuť, aby mladí ľudia v budúcnosti nedoplatili na naše rozhodnutia," skonštatovala prezidentka.

Kancelária prezidenta poukázala na to, že práve mladí ľudia pociťujú v súvislosti s klimatickou zmenou strach a úzkosť. Prieskum, ktorý uskutočnila pre nich agentúra Median SK, ukázal, že až 42 percent Slovákov vo veku 16 až 25 rokov má veľké obavy z dosahov klimatickej zmeny. Až 73 percent respondentov vo veku 16 až 25 rokov si myslí, že ľudstvo zlyhalo v starostlivosti o planétu.

Väčšina mladých ľudí (67 percent) je podľa prieskumu sklamaná z politikov, ktorí nevenujú klimatickým zmenám dostatok pozornosti. Pritom až 74 percent mladých Slovákov je ochotných uskromniť sa a robiť kompromisy vo svojom životnom štýle, ak by to pomohlo životnému prostrediu.

Čaputová ocenila, že Slovensko a zvyšok Európskej únie prijali záväzok redukcie emisií do roku 2030 o 55 percent. Nasledovať však podľa nej musia aj ostatní, keďže za dve tretiny všetkých globálnych emisií je zodpovedných desať ich najväčších producentov na čele s Čínou.

Prezidentka bude podľa Strižinca do Škótska letieť bežnou komerčnou linkou, aby znížila uhlíkovú stopu, ktorá by vznikla pri lete vládnym špeciálom. V pondelok (1. 11.) večer sa zúčastní na recepcii podávanej britským premiérom Borisom Johnsonom za účasti členov britskej kráľovskej rodiny a premiérky Škótska Nicoly Sturgeonovej.

Počas konferencie v Glasgowe má prezidentka naplánované bilaterálne stretnutia s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, islandskou premiérkou Katrín Jakobsdóttir, výkonnou tajomníčkou Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy (UNFCCC) Patriciou Espinosovou a bývalým viceprezidentom USA Alom Gorom. V stredu (3. 11.) sa prezidentka v Edinburghu stretne s mladými Slovákmi, ktorí študujú na škótskych univerzitách.

Klimatická konferencia OSN v Glasgowe sa považuje za najvýznamnejšie globálne klimatické fórum od prijatia Parížskej klimatickej dohody v roku 2015. Dvojtýždňové podujatie sa začne Fórom svetových lídrov, ktoré sa uskutoční 1. a 2. novembra. V týchto dňoch bude Prezidentský palác večer osvetlený symbolicky nazeleno.