Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Prezidentka aj premiér zagratulovali ČR k vysokej účasti vo voľbách

Na archívnej snímke Zuzana Čaputová Foto: TASR – Martin Baumann

Víťazom českých parlamentných volieb sa stala koalícia SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) so ziskom 27,79 percenta hlasov, získala 71 mandátov.

Bratislava 10. októbra (TASR) - Demokracia potrebuje našu aktívnu účasť, blahoželáme Českej republike k vysokej účasti v parlamentných voľbách. Na sociálnej sieti to k českým parlamentným voľbám napísala prezidentka SR Zuzana Čaputová. "Gratulujem a prajem zdarný a nekonfliktný proces formovania vládnej koalície," podotkla.

Víťazom českých parlamentných volieb, ktoré sa konali v piatok a sobotu (8.-9. 10.), sa stala koalícia SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) so ziskom 27,79 percenta hlasov, získala 71 mandátov. Ako druhá skončila strana ANO premiéra Andreja Babiša, ktorá získala 27,12 percenta hlasov (72 mandátov). Tretia skončila liberálna koalícia Piráti a Starostovia (PirátiSTAN) so ziskom 15,62 percenta hlasov (37 mandátov) a štvrtá strana Sloboda a priama demokracia (SPD) Tomia Okamuru, ktorá získala 9,56 percenta hlasov (20 mandátov). Volebná účasť dosiahla 65,43 percenta.

Premiér: ČR prajem, aby bola zostavená vláda, ktorá bude dobre vládnuť krajine


Na archívnej snímke predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) v Bratislave 7. októbra 2021.
Foto: TASR – Jaroslav Novák

Premiér SR Eduard Heger (OĽANO) zagratuloval Českej republike k vysokej účasti v parlamentných voľbách. Zablahoželal aj víťazovi volieb. "Prajem im, aby zostavili vládu, ktorá bude dobre vládnuť Českej republike," vyhlásil. Podotkol, že Česko je pre Slovensko dôležitý partner. "Sú to naši najbližší priatelia a bratia," skonštatoval.

Aký dopad budú mať výsledky českých parlamentných volieb na Vyšehradskú skupinu (V4), sa podľa predsedu vlády SR uvidí. V tomto momente však nechce predikovať. "Vzťahy vo V4 sú dlhodobo dobré. Vychádzajú z dlhoročnej spolupráce. Nevidím v tom problém a myslím, že sa to bude len posilňovať," skonštatoval Heger.