Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Prezidentka diskutovala so zástupcami cirkví o zmierňovaní napätia

Na snímke prvá zľava prezidentka SR Zuzana Čaputová počas novoročného prijatia predstaviteľov cirkví v Prezidentskom paláci, prvý sprava Bratislavský arcibiskup a predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Stanislav Zvolenský v Bratislave 21. januára 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Hlava štátu vyzvala ľudí pôsobiacich vo verejnom priestore, aby sa pokúsili byť jednotní v hodnotách, ktoré sa snažia žiť a reprezentovať, aj pri zachovaní pestrosti názorov.

Bratislava 21. januára (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová v piatok diskutovala so zástupcami cirkví a náboženských spoločností o tom, ako prispieť k zmierneniu napätia v spoločnosti a jej zjednoteniu. Ide podľa nej o dôležitú a ústrednú tému tohto roka.

"Myslím, že by pomohlo, keby sme našu spoločnosť zjednodušene nevnímali iba v dvoch extrémnych polaritách ľudí, ktorí chcú spolu iba bojovať, pretože medzi nimi je veľká skupina, ktorí hľadajú, ktorí chcú počúvať," vyhlásila Čaputová. Vo vyhlásení zdôraznila význam súdržnosti pri zdolávaní kríz.



Hlava štátu vyzvala ľudí pôsobiacich vo verejnom priestore, aby sa pokúsili byť jednotní v hodnotách, ktoré sa snažia žiť a reprezentovať, aj pri zachovaní pestrosti názorov. "O názoroch sa dá diskutovať, v hodnotách skúsme byť jednotní." Piatková diskusia so zástupcami rôznych náboženstiev podľa prezidentky symbolicky jednotu reprezentovala.



Generálny biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku (ECAV) a predseda Ekumenickej rady cirkví Ivan Eľko po stretnutí ocenil nový formát prijatia, v ktorom bolo viac bezprostredného zdieľania názorov prezidentky a účastníkov. "Hovoril som o našich skúsenostiach s pandémiou v roku 2021, o hrdinstve kresťanov z našich miestnych komunít, o našej lojalite s opatreniami a o tom, že sme ako vodcovia cirkvi museli ísť akoby sami proti sebe, keď sme rešpektovali zákazy bohoslužieb. Išlo nám o príspevok k riešeniu pandemickej situácie, o naše spoločné dobro," povedal. Dodal však, že čoraz ťažšie sa akceptuje stav, keď jedným vstup do prostredia cirkvi umožnený je a ďalší zostávajú vonku.

Bratislavský arcibiskup a predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Stanislav Zvolenský priblížil, že viacerí predstavitelia cirkví hovorili, že nastal čas, aby otvorene povedali, že služba, ktorú konajú, nepatrí medzi službu vymedzenú verejnými zhromaždeniami, ale že patrí k esenciálnym požiadavkám a potrebám každého človeka. Zároveň ocenil tému stretnutia. "Spájanie, zmierovanie je aktuálne vždy," dodal Zvolenský.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas novoročného prijatia predstaviteľov cirkví v Prezidentskom paláci v Bratislave 21. januára 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák