Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Prezidentka hovorila s komisárkou Stavrovskou o tragédii v Osadnom

Na archívnej snímke komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Chcem povzbudiť každého, kto má zdravotné znevýhodnenie a zažíva porušovanie svojich práv, aby sa neváhal na úrad komisárky obrátiť, uviedla Čaputová.

Bratislava 19. januára (TASR) - Zariadenia sociálnych služieb potrebujú okamžité riešenia, aby sa v budúcnosti zabránilo tragédiám ako v Osadnom, kde na následky požiaru zomrelo päť klientov. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla po stredajšom stretnutí s komisárkou pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzanou Stavrovskou. Za dôležité považuje aj urýchlenie deinštitucionalizácie a podporu komunitného bývania pre klientov takýchto zariadení.

"Okrem dodržiavania bezpečnosti a práv klientov máme problémy aj vo vzťahu k zamestnankyniam a zamestnancom v sociálnych službách, ktorých je nedostatok a nie sú dostatočne ohodnotení," komentovala prezidentka na sociálnej sieti.

Hlava štátu vníma Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím ako dôležitú inštitúciu. "Stretla som tam odborne zdatný a pre vec nesmierne zanietený tím pripravený pomáhať. Chcem povzbudiť každého, kto má zdravotné znevýhodnenie a zažíva porušovanie svojich práv, aby sa neváhal na úrad komisárky obrátiť," uviedla Čaputová.

Počas návštevy úradu sa prezidentka stretla aj s rodičmi dcéry s cystickou fibrózou, ktorí ju požiadali o pomoc v súvislosti s odňatím príspevku na opatrovanie. "Ako mnoho rodín s deťmi v podobnej situácii namiesto opory v ich zložitej zdravotnej a často aj finančnej situácii sa na úradoch roky stretávajú s podozrievaním a bagatelizovaním ich neľahkej situácie. Spolu s úradom komisárky sa pokúsime ich situáciu riešiť," vyhlásila Čaputová.

Dodala, že systémovými opatreniami chcú pomôcť i ďalším rodinám v podobnej situácii. Dodala, že podnety od ľudí si váži a v kancelárii vždy hľadajú spôsob, ako pomôcť, ak je to aspoň trochu možné.