Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Prezidentka: Island je inšpiráciou vo využívaní geotermálnej energie

Prezidentka SR Zuzana Čaputová a islandský prezident Gudni Thorlacius Jóhannesson počas prehliadky čestnej stráže na nádvorí Prezidentského paláca 27. októbra 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Island je podľa Čaputovej pre Slovensko inšpiráciou aj v oblasti rovnosti a rovnoprávnosti nielen medzi mužmi a ženami, ale aj sexuálnych menšín.

Bratislava 27. októbra (TASR) - Island je pre Slovensko veľkou inšpiráciou vo využívaní geotermálnej energie. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla pri štvrtkovom stretnutí s islandským prezidentom Gudnim Thorlaciusom Jóhannessonom. Poznamenala, že Slovensko v tejto oblasti nevyužíva naplno svoj potenciál. Príležitosť na výmenu skúseností a nadviazanie spolupráce krajín má priniesť aj spoločné štvrtkové biznis fórum, na ktorom sa stretnú slovenskí a islandskí podnikatelia.

"Považujem za veľmi dôležité, aby sme v dlhodobom horizonte zvýšili podiel obnoviteľných zdrojov energie na Slovensku v rámci nášho energetického mixu, a to predovšetkým geotermálnej energie, kde podľa expertov máme nevyužitý potenciál," vyhlásila prezidentka. Island využíva geotermálnu energiu na výrobu 30 percent elektrickej energie a takmer na 100 percent vo vykurovaní. SR využíva geotermálnu energiu v dvoch percentách.
Prezidentka SR Zuzana Čaputová a islandský prezident Gudni Thorlacius Jóhannesson počas prijatia v Prezidentskom paláci 27. októbra 2022 v Bratislave. Islandský prezident Gudni Thorlacius Jóhannesson je na dvojdňovej oficiálnej návšteve Slovenska.
Foto: TASR - Martin Baumann

Jóhannesson je presvedčený, že ďalšia spolupráca v oblasti geotermálnej energie bude v záujme oboch strán. "Práve v dôsledku klimatickej a energetickej krízy je kľúčové pre nás všetkých, aby sme pracovali čo najrýchlejšie a najlepšie na tom, aby sme znižovali našu závislosť od fosílnych palív, znižovali emisie oxidu uhličitého, zároveň zvyšovali využitie zelenej energie," skonštatoval. Myslí si, že nejde len o otázku bezpečnostnej či klimatickej politiky, ale aj otázku zdravia.

Island je podľa Čaputovej pre Slovensko inšpiráciou aj v oblasti rovnosti a rovnoprávnosti nielen medzi mužmi a ženami, ale aj sexuálnych menšín. Poukázala, že na Islande je od roku 2006 zrovnoprávnená LGTBI komunita v prístupe k manželstvu. "K žiadnemu ohrozeniu majority nedošlo," uviedla na základe rozhovoru s Jóhannessonom. Ocenila, že si prezident spolu s manželkou počas návštevy uctia pamiatku obetí útoku na Zámockej ulici. "Ak má každý v spoločnosti možnosť naplno prejaviť svoju hodnotu bez ohľadu na to, akého je pohlavia, farby pleti, pôvodu, má to významný presah pre každého," uviedol prezident Islandu.


Obaja prezidenti vyzdvihli dobré vzťahy Slovenska a Islandu. Ako pripomenula Čaputová, na Islande žije komunita vyše 500 Slovákov. Naopak, v Martine a Košiciach študuje vyše 200 islandských študentov. Ocenila aj postoj Islandu, ktorý pristúpil k rovnakým sankciám voči Rusku ako členské krajiny EÚ, hoci nie je členom.