Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Prezidentka: K Istanbulskému dohovoru si dám urobiť právnu analýzu

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Parlament prijal 29. marca a 28. novembra 2019 uznesenia, ktorými NR SR vyjadrila nesúhlas s tým, aby SR bola prostredníctvom rozhodnutí a opatrení Európskej únie viazaná Istanbulským dohovorom.

Bratislava 17. januára (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová si dá urobiť v súvislosti s Istanbulským dohovorom právnu analýzu z hľadiska procesných krokov a toho, čo ako hlava štátu môže v tejto veci urobiť. Reagovala tak na piatkovú výzvu predstaviteľov SNS, ktorí ju žiadajú, aby oznámila Rade Európy, že SR nebude tento dohovor ratifikovať.

"Mám na stole uznesenie vlády, ktorým ma žiadajú prijať k tomu stanovisko. Treba však povedať, že štandardný postup je taký, že Národná rada SR by mala vyjadriť buď súhlas, alebo nesúhlas s týmto dohovorom. To sa nestalo. Výsledkom toho je, že nie sme nijakým spôsobom viazaní týmto dohovorom," uviedla prezidentka v piatok po spoločnom novoročnom obede s exprezidentmi SR. Čaputová sa preto rozhodla urobiť právnu analýzu a následne bude podľa svojich slov informovať verejnosť.

Prezidentku na základe návrhu vlády informoval premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) o oznámení, ktorým Slovensko vyjadruje európskym orgánom záujem neratifikovať Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu (Istanbulský dohovor). Predstavitelia SNS Čaputovú preto vyzvali, aby v tejto veci konala.

Parlament prijal 29. marca a 28. novembra 2019 uznesenia, ktorými Národná rada (NR) SR vyjadrila nesúhlas s tým, aby SR bola prostredníctvom rozhodnutí a opatrení Európskej únie viazaná Istanbulským dohovorom a aby Európska únia pristúpila k uvedenému dohovoru bez akýchkoľvek obmedzení.

Vláda svojím stredajším (15. 1.) uznesením uložila takisto všetkým členom kabinetu povinnosť postupovať v rámci možností voči inštitúciám Európskej únie a Rady Európy v súlade s uznesením NR SR.