Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Prezidentka: Kardinál J. Tomko nám dodával optimizmus a nádej

Na snímke uprostred prezidentka SR Zuzana Čaputová počas pohrebnej svätej omše a rozlúčky so zosnulým slovenským kardinálom Jozefom Tomkom v Katedrále sv. Alžbety v Košiciach 16. augusta 2022. Foto: TASR - František Iván

Hlava štátu verí, že kardinálov odkaz a duch pomôže pri prekonávaní aj dnešných ťažkých časov.

Košice 16. augusta (TASR) – Slovensko podľa prezidentky SR Zuzany Čaputovej úmrtím kardinála Jozefa Tomka stráca charizmatického človeka, významnú duchovnú osobnosť a rešpektovaného predstaviteľa katolíckej cirkvi. "Zapísal sa do dejín ako Slovák s doteraz najvyšším postavením vo vatikánskej cirkevnej hierarchii. Ale zároveň je zapísaný v našich srdciach ako ten, kto nám dodával optimizmus a nádej," uviedla hlava štátu v príhovore počas utorkového pohrebu slovenského kardinála v Dóme sv. Alžbety v Košiciach.

Konštatovala, že Tomko vkladal do viery srdce a dával jej skutočný ľudský rozmer. "Považoval za jej poslanie ľudí posilňovať a zbližovať. Viera v jeho chápaní vychádzala predovšetkým z dôvery a lásky – a bolo v nej miesto aj pre ateistov či stúpencov iných náboženstiev. Potvrdzujú to aj jeho slová: 'Ekumenizmus je pre nás veriacich povinnosť viery. Je prianím Ježiša Krista, aby všetci jedno boli'," uviedla.

Prezidentka verí, že kardinálov odkaz a duch pomôže pri prekonávaní aj dnešných ťažkých časov. "Pomôže nám spájať sa, rozumieť si, správať sa k sebe ohľaduplne a ľudsky. Oživí v nás i medzi nami vzájomný rešpekt, súcit a lásku k blížnemu. Vaše posolstvo nás bude viesť ako hlas srdca, viery a svedomia," konštatovala.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) a predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) sa po pohrebe v katedrále poďakovali za dôstojnú rozlúčku so zosnulým kardinálom Tomkom.

"Bol to muž ľudskosti, muž viery, ktorý nám tu zanechal veľmi silný odkaz spájania. Verím, že v tejto dobe bude znieť veľmi silno," povedal Heger novinárom.

Podľa Kollára každý Slovák prechovával ku kardinálovi Tomkovi veľkú úctu. "Bol to najvyššie postavený náš cirkevný hodnostár vo Vatikáne. Vedel podržať Slovensko, mohli sme sa na neho obrátiť, bol verný Slovensku. Boh mu dal obrovskú energiu, dlhý život, tvorivý, bol to úžasný človek a myslím, že sa s ním Slovensko, ľudia aj cirkev dôstojne rozlúčili jednak v Bratislave, aj tu v Košiciach," konštatoval.

V nadväznosti na premiéra pri odkaze spájania Kollár poukázal na potrebu vzájomnej komunikácie politikov. "My musíme spolu hovoriť a je jedno, či sú to liberáli, konzervatívci či progresívci alebo ktokoľvek, to je dôležité. Pozrite sa, čo sa deje vo svete. Keby sme možno lepšie spolu hovorili a vedeli sa pochopiť, tak by nedochádzalo k vojnám, k politickým roztržkám, nekončili by vlády, nerozbíjali by sa koalície. Stačí sa možno spolu len rozprávať," uviedol.