Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Prezidentka môže podať návrh na ÚS SR až po dojednaní zmluvy

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová, archívne foto. Foto: TASR - Martin Baumann

V reakcii na skupinu bývalých politikov a právnikov, ktorí vyzvali prezidentku, aby dala posúdiť zmluvu s USA, to pre TASR uviedol hovorca prezidentky SR Martin Strižinec.

Bratislava 11. januára (TASR) - Prezidentka môže podať návrh na Ústavný súd (ÚS) SR až po dojednaní medzinárodnej zmluvy, vyplýva to z Ústavy SR. V reakcii na skupinu bývalých politikov a právnikov, ktorí vyzvali prezidentku, aby dala posúdiť zmluvu s USA, to pre TASR uviedol hovorca prezidentky SR Martin Strižinec. Doplnil, že Kancelária prezidenta (KP) SR list, ktorý hlave štáte adresovali, eviduje.

"Daná zmluva v tejto chvíli podlieha schvaľovaniu vládou, po ktorom nasleduje jej podpis členom vlády na základe poverenia prezidentkou, a podpis protistrany. Až od tohto momentu je text zmluvy považovaný za dojednaný," povedal Strižinec. Dovtedy ústava nedáva prezidentke možnosť sa vo veci medzinárodnej zmluvy obrátiť na Ústavný súd.

Podľa slov Strižinca sa prezidentka však dôkladne zaoberá každou vznesenou pochybnosťou o ústavnosti akejkoľvek právnej normy a medzinárodnej zmluvy.

Skupina bývalých politikov a právnikov v pondelok (10. 1.) zaslala verejnú výzvu prezidentke Čaputovej. Požadujú, aby využila svoju právomoc a predložila Ústavnému súdu SR návrh na posúdenie, či je medzinárodná zmluva o obrannej spolupráci medzi SR s USA v súlade s Ústavou SR.