Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Prezidentka: Na prípadnú druhú vlnu pandémie musíme byť pripravení

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas tlačovej konferencie v Prezidentskom paláci 18. júna 2020 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Čísla zo zahraničia podľa Čaputovej naznačujú, že zápas s pandémiou pokračuje.

Bratislava 23. júna (TASR) - Na prípadnú druhú vlnu pandémie nového koronavírusu musíme byť pripravení. Zaviesť naspäť najprísnejšie obmedzenia by bola najkrajnejšia možnosť. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla na sociálnej sieti po utorkových telefonátoch s ministrom vnútra Romanom Mikulcom (OĽaNO) a hlavným hygienikom SR Jánom Mikasom. Obaja ju ubezpečili, že sa pracuje na prípravách na prípadný návrat pandémie a že počet testovaní sa opäť zvýši.

Prezidentka pripomenula, že prvú vlnu pandémie Slovensko zvládlo vďaka disciplíne ľudí a zavedeniu tvrdých opatrení. "Zaviesť naspäť najprísnejšie obmedzenia by bola najkrajnejšia možnosť. Vyhnime sa takémuto scenáru a venujme teraz všetku potrebnú energiu do príprav inteligentného systému, ktorý nám dovolí efektívne identifikovať chorých a testovať všetkých, s ktorými prišli do kontaktu," vyzvala.

Čísla zo zahraničia podľa Čaputovej naznačujú, že zápas s pandémiou pokračuje. Poukázala na najvyšší denný nárast prípadov od vypuknutia pandémie v uplynulú nedeľu (21. 6.). "Vyjadrila som presvedčenie, že je dôležité, aby sme nepoľavovali a čo najskôr mali pripravený systém účinného testovania, aby sme možný nárast infikovaných dokázali zvládnuť bez opätovného uzatvorenia celej krajiny, firiem, inštitúcií a prevádzok," zdôraznila prezidentka.