Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Prezidentka: Na východe SR rezonovala téma dopravnej infraštruktúry

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (vľavo) počas brífingu po návšteve Premonštrátskeho kláštora v obci Jasov, okres Košice-okolie v piatok 29. apríla 2022. Foto: TASR - František Iván

Zároveň vyzdvihla začiatok výstavby juhovýchodného obchvatu Košíc aj avizované dobudovanie R4, severného obchvatu Prešova, čím by došlo k spojeniu s medzinárodným koridorom Via Carpatia.

Jasov 29. apríla (TASR) – Dopravná infraštruktúra bola jednou z tém, ktoré najviac rezonovali aj počas uplynulých stretnutí prezidentky SR Zuzany Čaputovej na východnom Slovensku. Okrem dokončenia ciest považuje za potrebné riešiť aj havarijný stav mostov. Povedala to v piatok v obci Jasov v okrese Košice-okolie počas zhrnutia svojho tohtotýždňového úradovania z Košíc.

Podľa jej slov je problémom aj to, že niektoré mosty sú vo vlastníctve samosprávnych krajov a iné vo vlastníctve obcí a miest, ktoré na ich opravu nemajú finančné prostriedky. „Alarmujúce je, že mnohé z nich sú v havarijnom stave. Tam je naozaj potrebná aj pomoc štátu alebo pomoc z eurofondov tak, aby obce mohli čerpať finančné prostriedky,“ uviedla.

Zároveň vyzdvihla začiatok výstavby juhovýchodného obchvatu Košíc aj avizované dobudovanie R4, severného obchvatu Prešova, čím by došlo k spojeniu s medzinárodným koridorom Via Carpatia. „Toto sú všetko kroky, ktoré východnému Slovensku môžu veľmi pomôcť, pretože kam ide cesta, tam ide prosperita, tam sú pracovné ponuky a tak ďalej. Toto sú veci, ktoré považujem za potrebné, aby sa v nich pokračovalo,“ povedala Čaputová.



Prezidentka od pondelka (25. 4.) do piatka úradovala z regionálneho pracoviska prezidentskej kancelárie v Košiciach. V druhom najväčšom meste Slovenska prijala aj nemeckého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera. Strela sa tiež s občanmi, zástupcami samosprávy košického a prešovského regiónu, zástupcami neziskového sektora i matkami samoživiteľkami. Okrem iného navštívila aj vojenský výcvikový priestor v Kamenici nad Cirochou, niekoľko firiem či intervenčné centrum pre obete domáceho násilia v Košickom kraji Fenestra. Pripomenula, že domáce násilie počas pandémie značne stúplo a naďalej zostáva vážnym problémom. Týždňové úradovanie na východnom Slovenku zavŕšila prehliadkou Premonštrátskeho kláštora v Jasove. „Je dobré, aby o ňom ľudia na Slovensku vedeli,“ skonštatovala.