Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Prezidentka napísala Lučanského manželke kondolenčný list

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR – Jakub Kotian

Pamiatku Lučanského si smútočným vencom uctia aj Boris Kollár a Igor Matovič.

Bratislava 8. januára (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová napísala manželke zosnulého policajného exprezidenta Milana Lučanského kondolenčný list, uviedol pre TASR hovorca hlavy štátu Martin Strižinec. Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) a premiér Igor Matovič (OĽANO) si jeho pamiatku uctia smútočným vencom, ktorý poslali do Štrby, kde sa v piatok koná posledná rozlúčka.

"Predseda Národnej rady SR Boris Kollár by sa za bežných okolností na pohrebe generála Lučanského veľmi rád zúčastnil," informovala jeho hovorkyňa Michaela Jurcová. Ako však dodala, v tejto chvíli predseda v plnej miere rešpektuje všetky platné epidemiologické naradenia a zároveň želanie pozostalých, aby sa pohreb konal v rodinnom kruhu. Pamiatku Lučanského si uctí smútočným vencom, ktorý Národná rada SR pošle do domu smútku v Štrbe.

"Veniec v mojom mene posielam, lebo to tak cítim a vôbec teraz neriešim pohnútky, prečo Milan Lučanský dospel k tomuto smutnému rozhodnutiu. Rovnako som rád, že sa aj minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) rozhodol dnes vyvesiť čiernu zástavu ako znak pietnej spomienky na bývalého policajného prezidenta," skonštatoval na sociálnej sieti premiér. Vencom chce Matovič podľa svojich slov vyjadriť Lučanskému uznanie za odvahu čiastočne čistiť Policajný zbor od mafie. Zároveň doplnil, že nie je ospravedlňovaním protizákonnej činnosti, z ktorej bol Milan Lučanský obvinený. Vyjadril tiež plnú dôveru ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej (Za ľudí) a príslušníkom Zboru väzenskej a justičnej stráže.



Bývalý premiér Peter Pellegrini a exministerka vnútra Denisa Saková, ktorí v súčasnosti pôsobia ako nezaradení poslanci a členovia mimoparlamentnej strany Hlas-SD, sa na pohrebe taktiež nezúčastnia. Ako informovala hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková, ich rozhodnutie ovplyvnilo želanie rodiny Lučanských, ktorá si nepriala politizáciu poslednej rozlúčky, a aj celkové okolnosti. Zosnulého generála si uctia zapálením sviečky a zaslaním spomienkového venca do Štrby. Miesto posledného odpočinku navštívia, keď to situácia umožní.



Osobne na pohreb v Štrbe prišiel bývalý minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).



Bývalý policajný prezident Lučanský zomrel 30. decembra 2020 po tom, ako sa deň predtým vo väzbe pokúsil o samovraždu. Posledná rozlúčka sa koná v piatok v Štrbe.