Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Prezidentka považuje návrh reformných zmien v justícii za potrebný

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR - Jakub Kotian

Poznamenala, že s ministerkou diskutovali o viacerých detailoch návrhu, najmä o tých, ktoré sa týkajú aj kompetencií prezidentky.

Bratislava 6. júla (TASR) – Návrh reformného ústavného zákona v oblasti justície, s ktorým prichádza rezort spravodlivosti, považuje prezidentka SR Zuzana Čaputová za potrebný a prospešný. Hlava štátu to uviedla na sociálnej sieti po pondelkovom stretnutí s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou (Za ľudí), ktorá chce návrh v najbližších dňoch predložiť do pripomienkového konania.

„Predložený návrh reformných zmien v justícii považujem za potrebný a za prospešný a v ďalšom legislatívnom procese ministerke držím palce," skonštatovala Čaputová.

Poznamenala, že s ministerkou diskutovali o viacerých detailoch návrhu, najmä o tých, ktoré sa týkajú aj kompetencií prezidentky. Napríklad pri vymenovaní sudcov Ústavného súdu SR, pokiaľ parlament nedokáže v stanovenom čase potrebný počet kandidátov zvoliť.

Šéfku rezortu spravodlivosti teší, že téma spravodlivosti a súdnictva má významné miesto aj v Prezidentskom paláci, stretnutie s prezidentkou po minulotýždňovom stretnutí s čelnými predstaviteľmi súdnej moci považuje za dôležité. „Verím, že sa nám do pár dní podarí posunúť právnu úpravu do medzirezortného pripomienkovania a predstaviť ju aj širokej verejnosti," napísala na sociálnej sieti Kolíková.

Návrh zahŕňa reformu zloženia Súdnej rady SR, previerky majetkových pomerov sudcov a sudcovskej spôsobilosti, reformu zloženia Ústavného súdu SR a zmenu pravidiel konania pred týmto súdom či zavedenie vekového stropu pre zánik funkcie sudcu. Taktiež zriadenie Najvyššieho správneho súdu SR, ktorý má plniť funkciu disciplinárneho súdu na vyvodzovanie zodpovednosti, a to nielen pre sudcov, ale aj pre všetky ostatné právnické profesie.