Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Prezidentka nemá právomoc udeľovať súhlas pri nominácii M. Klusa v EDA

Na snímke prezidetka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Predstavitelia Smeru-SD apelovali v stredu (1. 2.) na prezidentku, aby riešila nomináciu poslanca Martina Klusa na kandidáta na člena EDA.

Bratislava 2. februára (TASR) - Prezidentka Zuzana Čaputová nemá právomoc udeľovať súhlas vo veci nominácie zástupcu SR v Európskom dvore audítorov (EDA). Upozornila však dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) na potrebu zohľadňovať pri každej nominácii kritériá na odbornosť uchádzačov. Pre TASR to uviedol prezidentkin hovorca Martin Strižinec v reakcii na výzvy opozičných strán v súvislosti s nomináciou poslanca Martina Klusa (nezaradený) na kandidáta na člena EDA.

Ako vysvetlil hovorca, nomináciu schvaľuje vláda bez predchádzajúceho súhlasu hlavy štátu, pretože ide o kompetenciu na základe medzinárodných dohovorov. "Podľa prezidentky by však každá nominácia mala zohľadňovať stanovené kritériá na odbornosť kandidátov, pretože je potrebné sa vyhnúť aj potenciálnemu reputačnému riziku pre Slovensko pred medzinárodnými organizáciami," uviedol Strižinec. Na túto skutočnosť podľa jeho slov prezidentka vopred upozornila premiéra.

Predstavitelia Smeru-SD apelovali v stredu (1. 2.) na prezidentku, aby riešila nomináciu poslanca Martina Klusa na kandidáta na člena EDA. Vidia za ňou korupciu, chýbajú im aj skúsenosti v odbore. Nezaradení poslanci Národnej rady SR z mimoparlamentného Hlasu-SD zase vyzvali Klusa, aby stiahol súhlas s nomináciou. Hovoria o korupcii zo strany vlády. Ak Klus súhlas nestiahne, chcú sa obrátiť na prezidentku.

Klus na sociálnej sieti odmietol tvrdenia opozície o korupcii aj o absencii odborných skúseností. Tvrdí, že nominácia je ešte z októbra minulého roka, keď bol podpredsedom SaS. Ozrejmil, že jeho postgraduálne vzdelanie má ekonomický charakter a dodal, že EDA je politická inštitúcia Európskej únie. Dodal, že o jeho nominácii napokon rozhodne Európsky parlament a Rada EÚ.