Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Prezidentka nepristúpi k vymenovaniu úradníckej vlády

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá prijala predstaviteľov národnostných menšín v Prezidentskom paláci v Bratislave 17. januára 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

TASR o tom informoval jej hovorca Martin Strižinec.

Bratislava 31. januára (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová rešpektuje rozhodnutie parlamentu o termíne predčasných volieb a nepristúpi k vymenovaniu úradníckej vlády. TASR o tom informoval jej hovorca Martin Strižinec.

"Vzhľadom na to, že k rozhodnutiu parlamentu došlo do konca januára, hoci opäť na poslednú chvíľu, nateraz nepristúpim k vymenovaniu úradníckej vlády," vyhlásila prezidentka. Rozhodnutie parlamentu je podľa nej nevyhnutným vyústením toho, že v decembri došlo k odvolaniu vlády a tá stratila legitimitu dovládnuť do konca riadneho volebného obdobia.

"Pripomínam však, že v prípade zásadných zlyhaní dočasne poverenej vlády Eduarda Hegera som pripravená kedykoľvek na zostávajúci čas do volieb vymenovať úradnícku vládu," upozornila prezidentka.

Predčasné voľby do Národnej rady (NR) SR sa budú konať 30. septembra tohto roka. Vyplýva to z uznesenia o skrátení volebného obdobia, ktoré poslanci odsúhlasili v utorkovom hlasovaní.