Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Prezidentka: O mier alebo zmier sa musíme usilovať v každej dobe

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas pietneho aktu pri príležitosti Dňa vojnových veteránov na Vojenskom cintoríne Petržalka - Kopčany v Bratislave 11. novembra 2021. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Aj preto treba, aby sme aj v týchto ťažkých časoch hľadali viac to, čo nás spája, než to, čo nás rozdeľuje, vyhlásila prezidentka.

Bratislava 11. novembra (TASR) - O mier alebo zmier sa musíme usilovať v každej dobe. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla vo štvrtok pri príležitosti Dňa vojnových veteránov, ktorý si pripomenula na vojnovom cintoríne v bratislavskej Petržalke.



"Mier nie je samozrejmosť. O mier alebo zmier sa musíme usilovať v každej dobe. Aj v dobe, ktorá je ťažká a prežívame rôzne krízy. Aj preto treba, aby sme aj v týchto ťažkých časoch hľadali viac to, čo nás spája, než to, čo nás rozdeľuje," vyhlásila prezidentka.

Ľudia na celom svete si 11. novembra pripomínajú vojnových veteránov. V tento deň v roku 1918, teda 11. 11. presne o 11.11 h, zaznela pri podpise prímeria symbolicky posledná salva, ktorá ukončila prvú svetovú vojnu.



Symbolom veteránov sa stal kvet vlčieho maku. Červené kvety totiž pokrývali hroby padlých vojakov na západnom fronte. Práve preto sa v niektorých krajinách nazýva Deň vojnových veteránov aj Dňom červených makov a pripnutím symbolického kvetu si ľudia pripomínajú hrdinstvo vojakov a vzdávajú im úctu.