Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Čaputová očakáva vyriešenie krízy, možnosťou je aj výmena ministrov

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas tlačového vyhlásenia po stretnutí s predsedom vlády SR Eduardom Hegerom (OĽaNO) v Prezidentskom paláci v Bratislave 22. júla 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Vládna kríza nie je podľa prezidentky následkom náhody.

Bratislava 22. júla (TASR) - Prezidentka Zuzana Čaputová očakáva skoré vyriešenie koaličnej krízy, za ktorú je zodpovedná vláda. Povedala to po stretnutí s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO). Očakáva od neho kroky na zabezpečenie stability vlády. Výmenu ministrov označila za jednu z možných alternatív riešenia krízy.

Vládna kríza nie je podľa nej následkom náhody. "Nie je to vírus, je to dôsledok veľmi konkrétnych udalostí, krokov a vyjadrení, ktorých podcenenie viedlo k tomu, že sme v situácii, že náš štát čelí veľkým vonkajším problémom a zároveň vnútornej nestabilite a nejasnému vývoju," vyhlásila hlava štátu.



Krízy podľa Čaputovej nesmú paralyzovať štát. Od Hegera očakáva kroky na zabezpečenie stability vlády alebo aby došlo k umožneniu iných ústavných možností. "Jednou z možných alternatív v septembri je výmena ministrov, čo si vyžaduje aj moju súčinnosť," dodala.

Prezidentka zdôraznila, že nie je rozhodcom tohto sporu. Príčina bola podľa nej identifikovaná pomerne presne. Dodala, že ide už o druhú vážnu vnútropolitickú krízu od volieb. Deje sa v kontexte iných globálnych problémov, ako je inflácia, pandemická, bezpečnostná či energetická kríza. Vnútorné spory sa podľa nej zároveň dejú na pozadí domácich problémov, ktorých nevyriešenie viedlo k štrajkovej pohotovosti samospráv, hrozbe štrajku učiteľov či k hrozbe výpovedí zo strany lekárov. Je rada, že s odbormi už vláda našla riešenia na niektoré problémy.

Spor vo vláde sa vyostril po tom, ako parlament prelomil veto prezidentky pri tzv. protiinflačnom balíčku z dielne ministra financií Matoviča. Liberáli vypovedali koaličnú zmluvu a žiadajú prepracovanie novej. Ich požiadavkou je aj odchod Matoviča z vlády. OĽANO to odmieta. SaS vyhlásila, že už nie je súčasťou koalície a ak sa do konca augusta nenaplnia jej požiadavky, ministri zo strany podajú demisiu. Obe strany ďalej trvajú na svojich stanoviskách, predčasné voľby nateraz odmietajú.