Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Z. Čaputová ocenila prácu zdravotných sestier a pôrodných asistentiek

Na snímke vľavo prezidentka SR Zuzana Čaputová počas prijatia držiteliek ocenenia Biele srdce a predstaviteliek Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) v Prezidentskom paláci 8. októbra 2021 v Bratislave. Foto: TASR Pavel Neubauer

Sú veľkým a pevným srdcom Slovenska a bolo mi cťou ich dnes spoznať aj osobne, uviedla prezidentka SR.

Bratislava 8. októbra (TASR) - Zdravotné sestry a pôrodné asistentky, ktoré získali ocenenie Biele srdce, sú inšpiráciou pre kolegov a kolegyne, ale aj pre študentky a študentov. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová pri príležitosti piatkového prijatia držiteliek ocenenia a predstaviteliek Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) v Prezidentskom paláci.

Prezidentka poďakovala všetkým zdravotným sestrám aj pôrodným asistentkám. Poukázala na ich pozitívnu energiu, trpezlivosť, odbornosť a láskavosť. "Skrývajú v sebe vytrvalosť, ktorá stojí za zrodom významných oddelení na liečbu onkologických a psychiatrických ochorení či cystickej fibrózy. Sú veľkým a pevným srdcom Slovenska a bolo mi cťou ich dnes spoznať aj osobne," uviedla hlava štátu.

Na snímke uprostred prezidentka SR Zuzana Čaputová počas prijatia držiteliek ocenenia Biele srdce a predstaviteliek Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) v Prezidentskom paláci 8. októbra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR Pavel Neubauer


Pripomenula tiež, že mimoriadne ocenenie Johanny Bórik-Hrebendovej in memoriam má pripomínať hrdinky a hrdinov, ktorí sa pri starostlivosti o pacientov nakazili koronavírusom a prišli o svoj život. "Nezabudneme na nich," dodala prezidentka.

Celosvetový symbol sestier Biele srdce bol oficiálne zvolený v roku 1999 pri príležitosti 100. výročia založenia Medzinárodnej rady sestier. SK SaPA ocenila 24. septembra počas slávnostného večera 28 sestier v rôznych kategóriách. Prvýkrát tiež udelila mimoriadne ocenenie Johanny Bórik-Hrebendovej in memoriam. Záštitu nad podujatím prebrala prezidentka Zuzana Čaputová.