Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Prezidentka ocenila vojenský útvar Martin zapožičaním bojovej zástavy

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (vľavo). Foto: TASR - Martin Baumann

Hlava štátu vyzdvihla profesionalitu, odhodlanie, obetavosť a úsilie vojakov.

Bratislava 24. mája (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová ako vrchná veliteľka Ozbrojených síl (OS) SR zapožičala v utorok bojovú zástavu vojenskému útvaru Martin. Ocenila tak prácu a výsledky vojakov.

Hlava štátu vyzdvihla ich profesionalitu, odhodlanie, obetavosť a úsilie. "Bojovú zástavu vám odovzdávam za výborné výsledky vykonávaných výcvikov a za vzdelávanie poddôstojníkov. Za plnenie úloh na odlúčených pracoviskách, za všestrannú pripravenosť na vykonávanie bojového stmelenia mobilizovaných útvarov," vyhlásila. Zároveň poukázala na ich dôležitú úlohu v rámci ozbrojených síl.

Ocenila, že popri svojich úlohách poskytli pomoc aj pri odstraňovaní následkov povodní či snehových kalamít, poďakovala tiež za ich pôsobenie v boji proti pandémii ochorenia COVID-19 či za pomoc na východnej hranici s Ukrajinou. Vďaku vyjadrila aj ich rodinným príslušníkom. "Dnešné ocenenie je aj ocenením ich podpory a zázemia, ktoré vám pri vašej práci poskytujú," skonštatovala prezidentka.

Veliteľ Základne výcviku a mobilizačného doplňovania Martin Pavol Barančík sa v mene útvaru poďakoval prezidentke, ministrovi obrany Jaroslavovi Naďovi (OĽANO) aj náčelníkovi Generálneho štábu OS SR Danielovi Zmekovi. Zapožičanie zástavy základňa vníma ako najväčšie ocenenie svojej práce. "Napĺňa nás hrdosťou, ale zároveň predstavuje obrovský záväzok, že v našom úsilí brániť slobodu, nezávislosť a zvrchovanosť SR nesmieme poľaviť," vyhlásil Barančík. Podotkol, že zástavu preberajú v čase vojnového konfliktu na Ukrajine. "Táto agresia nám ešte viac pripomína odkazy druhej svetovej vojny, ktoré nám zanechali naši predkovia, že sloboda a nezávislosť nie sú nikdy zadarmo," doplnil.

"Profesionáli zo Základne výcviku a mobilizačného doplňovania v Martine plnia nesmierne dôležité úlohy výcviku príslušníkov Ozbrojených síl SR. Sú to oni, ktorých výcvikom prechádzajú noví profesionálni vojaci v radoch Ozbrojených síl SR, pričom len tento rok pripravili na službu vlasti 657 čakateľov," povedal minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Zároveň poukázal na to, že veľmi dôležitá je aj ďalšia odborná príprava a špecializovaný výcvik.

V súlade s platnou legislatívou zapožičiava bojové zástavy prezident SR na návrh ministra obrany SR. Podľa rezortu obrany slávnostný akt zapožičania bojových zástav sa historicky viaže najmä na existenciu a pôsobenie československých légií počas 1. svetovej vojny v Rusku, Taliansku a vo Francúzsku. Súčasťou tejto vojenskej tradície je tiež úloha chrániť zapožičanú bojovú zástavu v čase mieru, ako aj v bojovej situácii a nedopustiť, aby bola bojová zástava zneuctená, prípadne padla do rúk nepriateľa.