Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Čaputová: Náš život sa bude o niečo viac podobať na ten spred krízy

Prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR - Martin Baumann

Obyvateľov Slovenska vyzvala, aby boli preto aj naďalej obozretní, súdržní a pomáhali si navzájom prekonať tieto časy.

Bratislava 21. apríla (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová víta, že po týždňoch prísnych bezpečnostných opatrení pre pandémiu nového koronavírusu už Slovensko pozná aj kontúry ich postupného uvoľňovania. Zvlášť oceňuje, že uvoľňovanie opatrení bude závisieť od epidemiologického vývoja a že v konečnom dôsledku ho môžu všetci ovplyvňovať svojím správaním. Hlava štátu to uviedla na sociálnej sieti. Reagovala tak na predstavené fázy uvoľňovania opatrení, o ktorých informoval v pondelok (20. 4.) premiér Igor Matovič (OĽaNO).

"Vďaka súdržnosti a spolupatričnosti sme sa zaradili medzi krajiny s najmiernejším priebehom pandémie a verím, že priaznivý bude aj ďalší vývoj. V mnohých rodinách aj firmách sa začína po týždňoch obmedzení prejavovať existenčná neistota. Uvoľňovanie opatrení im preto môže veľmi pomôcť," uviedla Čaputová.

Aktuálna kríza podľa jej slov všetkých predovšetkým učí, že pred vlastným egoizmom je potrebné uprednostniť spoločný záujem. "Od stredy (22. 4.) budeme mať viac možností a náš život sa bude o niečo viac podobať na ten spred krízy. Neznamená to však, že by sme mali byť menej dôslední pri dodržiavaní všetkých hygienických a bezpečnostných zásad. Aj naďalej budeme musieť na nevyhnutnú mieru redukovať naše sociálne kontakty, nosiť rúška, umývať si ruky či nezdružovať sa vo väčších skupinách," spresnila prezidentka.

Obyvateľov Slovenska vyzvala, aby boli preto aj naďalej obozretní, súdržní a pomáhali si navzájom prekonať tieto časy. Čaputová tvrdí, že aj vývoj v okolitých krajinách ukazuje, že s pandémiou sa bojovať dá, zároveň si však treba zvykať na to, že s vírusom tu budeme žiť oveľa dlhšie, ako sme si na začiatku mysleli. "Budeme mu musieť prispôsobiť naše zdravotníctvo, našu ekonomiku, svoje návyky, svoju prácu aj svoje osobné životy," podotkla.

Prvá fáza uvoľňovania opatrení pre pandémiu nového koronavírusu sa má na Slovensku spustiť od stredy. Otvoria sa v nej obchody a služby do 300 štvorcových metrov (m2), prevádzky verejného stravovania cez predajné okienko, vonkajšie športoviská za stanovených podmienok, ubytovacie prevádzky na dlhodobé ubytovanie, vonkajšie trhoviská či predaj automobilov. Celý plán otvárania prevádzok má štyri fázy. Plán ešte prerokuje ústredný krízový štáb. Ďalšie fázy otvárania prevádzok by mali v ideálnom prípade nasledovať v intervaloch dvoch týždňov. Vývoj nakazených novým koronavírusom sa bude pravidelne vyhodnocovať stanoveným indikátorom a dôjde buď k prechodu na novú fázu, ponechaniu tej doterajšej, alebo návratu k predchádzajúcemu stavu.