Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Slovensko

Prezidentka odcestovala do Švajčiarska, v Ženeve navštívi CERN

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR - Jakub Kotian

Čaputová navštívi v Zürichu aj univerzitu ETH, v ktorej podľa Strižinca pôsobia aj Slováci.

Bratislava 19. mája (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok odcestovala na trojdňovú návštevu Švajčiarska. V hlavnom meste Bern sa stretne so švajčiarskym prezidentom Ignaziom Cassisom. Otvorí tam biznis fórum, navštívi univerzitu ETH a Európsku organizáciu jadrového výskumu (CERN).

"Cassis prijme prezidentku SR v Berne s najvyššími poctami, štátna návšteva sa totiž uskutočňuje iba výnimočne," povedal hovorca prezidentky Martin Strižinec. Dodal, že hlavy štátu budú spolu diskutovať o vzájomnej ekonomickej spolupráci v oblasti inovácií a zelenej tranzície, o vzťahoch medzi Európskou úniou a Švajčiarskom, ako aj o aktuálnej medzinárodnej situácii v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

Čaputová tiež vystúpi s príhovorom pred členmi švajčiarskej vlády. Pri príležitosti jej návštevy sa uskutoční slávnostná večera za účasti najdôležitejších politických predstaviteľov krajiny, priblížil Strižinec.

Pokračuje, že hlavu štátu bude sprevádzať početná delegácia. Jej súčasťou budú predstavitelia slovenských vedeckých a výskumných inštitúcií a zástupcovia firiem, ktoré sa zaoberajú inováciami, vývojom zelených a nízkoemisných technológií a obnoviteľnými zdrojmi energie. "Prezidentka počas návštevy otvorí v Zürichu spoločné švajčiarsko-slovenské biznis fórum zamerané na inovácie," poznamenal hovorca.

Okrem toho navštívi Čaputová v Zürichu univerzitu ETH, v ktorej podľa Strižinca pôsobia aj Slováci. Prezidentka absolvuje tiež návštevu v CERN-e v Ženeve. Stretne sa s vedením inštitúcie, ako i so slovenskými expertmi, ktorí v nej pôsobia. Na Slovensko sa vráti v sobotu (21. 5.).