Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Prezidentka odcestuje do Berlína, stretne sa s nemeckým prezidentom

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Spolu s hlavami oboch štátov budú diskutovať aj viacerí novinári, intelektuáli a odborníci zo Slovenska a Nemecka, uviedol hovorca prezidentky.

Bratislava 23. januára (TASR) - Prezidentka Zuzana Čaputová odcestuje v utorok (24. 1.) do Berlína, stretne sa s nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom. TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec. Ozrejmil, že pôjde o ich druhé spoločné rokovanie od znovuzvolenia Steinmeiera do funkcie vo februári 2022. Naposledy sa stretli v apríli minulého roka v Košiciach.

"Témou ich utorkového rozhovoru v berlínskom paláci Bellevue budú bilaterálne vzťahy a spolupráca medzi oboma krajinami aj v kontexte 30. výročia nadviazania vzájomných diplomatických vzťahov," ozrejmil Strižinec. Dodal, že prezident Steinmeier má zároveň otvoriť sériu debát o tom, ako môžu demokracie čeliť súčasným výzvam, na ktoré plánuje pravidelne pozývať osobnosti európskeho politického a spoločenského života. "Spolu s hlavami oboch štátov budú diskutovať aj viacerí novinári, intelektuáli a odborníci zo Slovenska a Nemecka," dodal hovorca.

Popoludní si má prezidentka Čaputová v Berlíne prevziať Schwarzkopfovu európsku cenu. Strižinec ozrejmil, že Nadácia Schwarzkopf Mladá Európa ju udeľuje osobnostiam alebo inštitúciám vo verejnom živote, ktoré sú oddané mierovej, zjednotenej a udržateľnej Európe.