Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Prezidentka odcestuje vo štvrtok na oficiálnu návštevu Slovinska

Na archívnej snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Súčasťou delegácie prezidentky budú aj zástupcovia samospráv štyroch krajských miest - Bratislavy, Košíc, Žiliny a Trnavy.

Bratislava 13. októbra (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová odcestuje vo štvrtok (14. 10.) ráno na oficiálnu návštevu Slovinska. TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec. Návšteva sa uskutoční na pozvanie slovinského prezidenta Boruta Pahora.

S tamojším prezidentom bude Čaputová rokovať hneď po prílete do Ľubľany. "Nielen o rozvoji bilaterálnych vzťahov, ale aj o súčasnej situácii v kontexte pandémie a vyrovnávaní sa s jej dôsledkami vďaka plánu obnovy, či o procese rozširovania EÚ o krajiny západného Balkánu," spresnil hovorca. Ako ďalej dodal, dôležitou témou návštevy sú opatrenia na ochranu životného prostredia a riešenia klimatickej krízy.

Súčasťou delegácie prezidentky budú aj zástupcovia samospráv štyroch krajských miest - Bratislavy, Košíc, Žiliny a Trnavy. Strižinec informoval, že sa zúčastnia na workshope k témam obehovej ekonomiky a klimatickej adaptácie miest, ktorý organizuje slovinské hlavné mesto.

"Prezidentka okrem toho navštívi aj Triglavský národný park, ktorý môže byť pre Slovensko inšpiráciou v kombinácii udržateľného rozvoja cestovného ruchu a ochrany prírody a biodiverzity," spresnil Strižinec s tým, že prezidentku v Ľubľane prijme aj predseda slovinského parlamentu Igor Zorčič a premiér Janez Janša. Späť na Slovensko sa vráti vo večerných hodinách.