Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Doba platnosti zbrojnej licencie sa obmedzí, Čaputová odobrila novelu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V rámci podnikateľského prostredia sa má zaviesť elektronizácia. Vzniknúť by mal preto on-line prístup do informačného systému zbraní, streliva a strelníc Ministerstva vnútra.

Bratislava 14. decembra (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová odobrila novelu zákona o strelných zbraniach a strelive, ktorou sa obmedzí doba platnosti zbrojnej licencie na desať rokov, dosiaľ určená nebola. TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec. Z novely tiež vyplýva, že raz za päť rokov sa má preverovať, či nenastali dôvody na odňatie licencie. Zbrojný preukaz má naďalej platiť desať rokov. Zmeny majú nastať aj pri kategóriách zbraní.

"Cieľom návrhu zákona je dosiahnutie rovnováhy medzi záväzkom zabezpečiť určitú slobodu pohybu niektorých strelných zbraní a ich hlavných častí v rámci Európskej únie na jednej strane a potrebou kontrolovať túto slobodu primeranými bezpečnostnými zárukami na druhej strane," tvrdia autori novely. Zamedziť má zneužívaniu strelných zbraní na trestnú činnosť súvisiacu najmä s teroristickými útokmi.

Medzi zbrane kategórie A – zakázané zbrane – sa majú zaradiť ďalšie druhy zbraní, ktoré sú v súčasnosti v nižších kategóriách. Ponechať sa tiež majú zbrane kategórie A, B a C, ktoré boli upravené na zbrane kategórie D v ich pôvodných kategóriách z dôvodu, že tieto zbrane boli jednoduchou úpravou opätovne sfunkčnené a boli použité pri teroristických činoch.

Novelizácia tiež umožňuje nadobúdanie streliva s expanznou strelou držiteľovi skupiny A zbrojného preukazu (na ochranu osoby a majetku) na základe udelenej výnimky. "Podmienkou na jej udelenie bude držba, okrem skupiny A zbrojného preukazu, aj skupiny E zbrojného preukazu. V súčasnosti je práve držiteľ skupiny E zbrojného preukazu oprávnený používať toto strelivo do krátkych zbraní na športové účely, teda ho môže bežne používať na športovú streľbu aj bez udelenej výnimky," píše sa v materiáloch k novele.

Vypúšťa sa tiež povinnosť držiteľa zbrojného preukazu skupiny A, skupiny B alebo skupiny F preukazovať dôvod pri žiadosti o vydanie nového zbrojného preukazu. Umožniť sa tiež má streľba z vybraných zbraní kategórie A, kategórie B a kategórie C držiteľmi zbrojných preukazov skupiny F (na múzejné a zberateľské účely). V zákone upravili poslanci aj to, že zbrojná licencia skupiny E zahŕňa aj vzdelávacie účely.

V rámci podnikateľského prostredia sa má zaviesť elektronizácia. Vzniknúť by mal preto on-line prístup do informačného systému zbraní, streliva a strelníc Ministerstva vnútra (MV) SR, ktorý zaznamenáva všetky informácie týkajúce sa strelných zbraní a ich držiteľov, potrebných na ich evidenciu.

Vzhľadom na problematiku úprav niektorých druhov zbraní kategórie D na zbrane vyššej kategórie ministerstvo vnútra navrhlo, aby podliehali osobitnému režimu, ktorý ovplyvní postup pri prevode zbrane, prenajímaní, dovoze alebo vývoze zbrane a ich držitelia tiež budú povinní tieto zbrane zaevidovať.

Nové znenie zákona má byť účinné od 1. februára 2022, okrem novozavedenej povinnosti prepravcu zbraní vybaviť vozidlo zariadením, ktoré by umožnilo jeho nepretržité sledovanie, ktoré by malo platiť od 1. júla 2023.

Ustanovenie, ktoré spomedzi zakázaných doplnkov zbrane vylučuje zameriavač zbrane skonštruovaný na princípe noktovízora alebo termovízie nadobudne účinnosť dňom vyhlásenia. Má sa tak umožniť čo najskoršie používanie tohto doplnku zbrane pri depopulácii diviačej zveri s cieľom eradikácie afrického moru ošípaných.