Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Prezidentka odobrila novelu zákona o športe súvisiacu s pandémiou

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR – Jakub Kotian

Novela nadobudne účinnosť dňom jej vyhlásenia.

Bratislava 26. júla (TASR) - Znižovanie negatívnych dôsledkov krízovej situácie počas pandémie na národné športové zväzy, organizácie a športovcov bude pokračovať aj v roku 2022. Vyplýva to z novely zákona o športe, ktorú v pondelok večer podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. Informoval o tom hovorca prezidentky SR Martin Strižinec.

Novela z dielne koaličných poslancov predlžuje prechodné ustanovenia zákona počas trvania mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu, vyhláseného v súvislosti s ochorením COVID-19.

Opatrenia súvisiace s pandémiou sa tak predĺžili. Ministerstvo školstva nemá ani v roku 2022 vydávať rozhodnutia o zrušení osvedčenia, ak národný športový zväz v príslušnom kalendárnom roku nemal potrebný počet aktívnych športovcov, či neorganizoval celoštátnu súťaž. Pri výpočte príspevku uznanému športu na rok 2022 sa použijú vypočítané podiely uznaných športov na rok 2020.

Autori legislatívnej zmeny argumentujú, že národné športové zväzy a národné športové organizácie nemali pre trvanie pandémie možnosť získania dostatočného počtu aktívnych športovcov na splnenie zákonných podmienok. Preto sa rozšírila časová pôsobnosť prechodných ustanovení v zákone týkajúcich sa pandémie ochorenia COVID-19 aj na rok 2022. Novela nadobudne účinnosť dňom jej vyhlásenia.