Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Prezidentka odobrila legislatívu o dotáciách na krajanské projekty

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podmienkou na poskytnutie dotácie zostane len požiadavka, aby sa dotovaná aktivita uskutočňovala aspoň 50 rokov od poskytnutia dotácie.

Bratislava 2. novembra (TASR) - Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) bude môcť poskytovať dotácie aj na investičné projekty, ako sú kúpa nehnuteľností na zriadenie kultúrnych centier, športových stredísk či školských zariadení alebo ich rekonštrukcia. Vyplýva to z novely zákona o Slovákoch žijúcich v zahraničí, ktorú v stredu podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová. TASR o tom informoval jej hovorca Martin Strižinec. Má ísť o spresnenie legislatívy vzhľadom na to, že poskytovanie dotácií je už dlhodobou praxou.

"Cieľom návrhu zákona je spresniť doterajšiu dlhodobú prax Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí v podobe výslovného splnomocnenia tohto úradu v zákone na poskytovanie dotácií na investičné projekty, ktorými sú dotácie na kúpu nehnuteľností určených na zriadenie kultúrnych centier, športových stredísk, školských zariadení alebo centier duchovného života Slovákov žijúcich v zahraničí, prípadne na rekonštrukciu takýchto už existujúcich zariadení," uviedli poslanci v dôvodovej správe.

Podmienkou na poskytnutie dotácie zostane len požiadavka, aby sa dotovaná aktivita uskutočňovala aspoň 50 rokov od poskytnutia dotácie. Investičné dotácie sa budú vzťahovať len na dotácie poskytnuté v sume vyššej ako 50.000 eur, a to aj vtedy, ak táto suma presiahne poskytnutím dotácie v prípade opakovanej žiadosti o dotáciu na tú istú aktivitu.

Predkladatelia pripomenuli, že medzi najvýznamnejšie doteraz takto podporené aktivity patria napríklad centrá v Mlynkoch (Maďarsko), Našiciach (Chorvátsko), Užhorode (Ukrajina), Novej Belej (Poľsko), taktiež gymnázium v Báčskom Petrovci (Srbsko) alebo v Nadlaku (Rumunsko), či rodný dom maliara insitného umenia Martina Jonáša v Kovačici (Srbsko) prerobený na múzeum.

Novela bude účinná od 1. decembra.