Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Prezidentka odobrila úpravu prerozdeľovacieho mechanizmu poistného

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zmeny by mohli nadobudnúť účinnosť od 1. decembra.

Bratislava 22. novembra (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová podpísala novelu zákona o zdravotnom poistení, ktorou sa zároveň mení aj zákon o poisťovníctve a zákon o zdravotných poisťovniach. Spôsob prerozdeľovania peňazí z poistného medzi zdravotnými poisťovňami sa tak upraví.

"Účelom je rozšírenie súčasného prerozdeľovacieho mechanizmu o nové indexy rizika, ktoré dokážu lepšie zachytiť predpokladané budúce náklady na zdravotnú starostlivosť, a tak zefektívniť, respektíve vyrovnať rozdiely medzi poistnými kmeňmi jednotlivých zdravotných poisťovní (ZP)," píše sa v predložených materiáloch. Medzi nové parametre patria diagnosticko-nákladové skupiny (DCG) či spotreba zdravotníckych pomôcok.

Zmení sa aj základ ročného prerozdeľovania poistného z 95 percent na 96 percent povinného poistného po odpočítaní nadlimitnej sumy za všetkých poistencov zdravotnej poisťovne na základe úspešnosti výberu poistného. Rovnako sa zmení aj základ mesačného prerozdeľovania.

"Úspešnosť výberu poistného zdravotných poisťovní dosiahla v roku 2020 98,38 percenta, čo bolo oproti roku 2019 viac o 0,04 percenta. Percentuálne najvyššiu úspešnosť výberu poistného vykázala ZP Dôvera, 98,84 percenta. Všeobecná zdravotná poisťovňa dosiahla úspešnosť 98,41 percenta a Union ZP 96,88 percenta," spresnil rezort zdravotníctva.

Zmeny by mohli nadobudnúť účinnosť od 1. decembra.