Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Čaputová podpísala novelu zákona o štátnej službe

Ilustračná snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Podľa novej legislatívy bude mať služobný úrad povinnosť uzavrieť dohodu so štátnym zamestnancom len v prípade, ak sa mu mení miesto výkonu mimo obce.

Bratislava 25. mája (TASR) - Administratíva spojená so zmenou pravidelného miesta výkonu služby štátneho zamestnanca v rámci obce sa má zjednodušiť. Zmena miesta výkonu v rámci obce sa po novom nebude považovať za organizačnú zmenu, ale za zmenu štátnozamestnaneckého pomeru, ktorú služobný úrad vykoná jednostranne písomným oznámením štátnemu zamestnancovi. Vyplýva to z novely zákona o štátnej službe, ktorú podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. TASR o tom informoval jej hovorca Martin Strižinec.

Predkladatelia poukázali na to, že podľa doterajšej legislatívy musí služobný úrad pri zmene pravidelného miesta výkonu štátnej služby zamestnanca zrušiť štátnozamestnanecké miesta a vytvoriť nové miesta s iným pravidelným miestom výkonu. Zároveň má úrad povinnosť uzavrieť dohodu o zmene štátnozamestnaneckého pomeru so štátnym zamestnancom vo forme dodatku k služobnej zmluve.

Podľa novej legislatívy bude mať služobný úrad povinnosť uzavrieť dohodu so štátnym zamestnancom len v prípade, ak sa mu mení miesto výkonu mimo obce. "Zmena pravidelného miesta výkonu štátnej služby v rámci obce sa nepovažuje za organizačnú zmenu, ale je zmenou štátnozamestnaneckého pomeru, ktorú služobný úrad vykoná jednostranne písomným oznámením doručeným štátnemu zamestnancovi," doplnili poslanci v dôvodovej správe k novele.

Na účely zmeny pravidelného miesta výkonu štátnej služby v rámci obce sa bude za obec považovať aj hlavné mesto Bratislava a mesto Košice. Nová legislatíva má byť účinná od 15. júna.