Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Prezidentka odobrila výbor Bezpečnostnej rady SR pre hybridné hrozby

Ilustračná snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Výbor má posilniť odolnosť štátu a spoločnosti voči hybridným hrozbám a zabezpečiť medzirezortnú spoluprácu a koordináciu pri prijímaní súvisiacich opatrení.

Bratislava 24. marca (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová podpísala novelu zákona o fungovaní Bezpečnostnej rady SR v čase mieru, ktorá prináša nový výbor pre hybridné hrozby. V piatok o tom informoval jej hovorca Martin Strižinec.

Výbor má posilniť odolnosť štátu a spoločnosti voči hybridným hrozbám a zabezpečiť medzirezortnú spoluprácu a koordináciu pri prijímaní súvisiacich opatrení. Bezpečnostná rada SR v súčasnosti nedisponuje stálym pracovným orgánom zameraným výhradne na hybridné hrozby.

Rezort obrany potrebu výboru odôvodňoval tým, že cudzie mocnosti voči SR v súčasnosti využívajú široké spektrum nástrojov hybridného pôsobenia. Cieľom je manipulovať verejnou mienkou, vplývať na predstaviteľov štátu a jeho inštitúcie, oslabiť alebo inak poškodiť záujmy Slovenskej republiky či narušiť vnútornú súdržnosť Európskej únie a Severoatlantickej aliancie.

Nová legislatíva bude účinná od 1. mája.