Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Prezidentka odovzdala poverovacie listiny dvom veľvyslankyniam

Na snímke vľavo Oksana Tomová - vedúca stálej misie SR pri Rade Európy so sídlom v Štrasburgu a druhá vľavo Karla Wursterová - veľvyslankyňa v Talianskej republike, Matskej republike a Sanmarínskej republike so sídlom v Ríme po prevzatí poverovacích listín 13. apríla 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Prezidentka verí, že obe veľvyslankyne budú v zahraničí šíriť dobré meno Slovenska, presadzovať naše záujmy a brániť hodnoty.

Bratislava 13. apríla (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok odovzdala poverovacie listiny dvom novým veľvyslankyniam. Oksana Tomová bude pôsobiť ako vedúca Stálej misie SR pri Rade Európy so sídlom v Štrasburgu. Karla Wursterová bude veľvyslankyňou v Talianskej republike, Maltskej republike a Sanmarínskej republike so sídlom v Ríme.

V súvislosti s poverením Wursterovej prezidentka v príhovore vyzdvihla priateľské vzťahy s Talianskom, spoločné záujmy krajín vychádzajúce z členstva v Európskej únii a NATO, ale aj dôležitosť obchodného a investičného partnerstva. Upozornila, že práve Taliansko bude najväčším prijímateľom z plánu obnovy. "Talianske skúsenosti s implementáciou tohto plánu môžu byť inšpiratívne aj pre našu krajinu, bola by som preto veľmi rada, ak by ste túto oblasť počas vášho vyslania podrobnejšie sledovali," adresovala výzvu novej veľvyslankyni.

Nová veľvyslankyňa v Štrasburgu nastupuje podľa prezidentky v neľahkom období, keď rastie extrémizmus, nenávisť v online i offline priestore, nerešpektujú sa princípy právneho štátu a pokračujú vojenské konflikty v európskom priestore. Hovorí, že práve Rada Európy pomáha pri riešení týchto výziev. Od Tomovej očakáva presadzovanie priorít a záujmov SR na základe našich hodnôt. "Slovensku záleží na posilňovaní demokracie a právneho štátu a je dôležité, aby sme boli takto vnímaní aj na pôde Rady Európy," zdôraznila Čaputová s tým, že sama plánuje radu navštíviť, keď to situácia dovolí.

Prezidentka verí, že obe veľvyslankyne budú v zahraničí šíriť dobré meno Slovenska, presadzovať naše záujmy a brániť hodnoty. "Dúfam tiež, že vaše menovanie bude aj inšpiráciou pre ďalšie ženy, aby pôsobili v našej diplomatickej službe," dodala.