Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Prezidentka odovzdala poverovacie listiny trom novým veľvyslancom

Na snímke vpravo prezidentka SR Zuzana Čaputová počas odovzdávania poverovacích listiín designovaným veľvyslancom v Bratislave 22.júla 2021. Zľava Radomír Boháč, Dušan Matulay a Katarína Žuffa Leligdonová. Foto: TASR - Pavel Neubauer

V príhovore prezidentka vyzdvihla aj význam inštitúcií OSN sídliacich vo Viedni, kde bude pôsobiť veľvyslanec Boháč.

Bratislava 22. júla (TASR) – Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok odovzdala poverovacie listiny trom novým veľvyslancom. Dušan Matulay bude pôsobiť ako vedúci Stálej misie SR pri OSN a ďalších medzinárodných organizáciách so sídlom v Ženeve, Radomír Boháč sa stal vedúcim Stálej misie SR pri OSN so sídlom vo Viedni a Katarína Žuffa Leligdonová bude ako veľvyslankyňa zastupovať SR v Keni a ďalších štátoch východnej Afriky.

Veľvyslankyňa Žuffa Lelingdonová odchádza do krajiny, ktorá prechádza zásadným rozvojom, skonštatovala v príhovore prezidentka. „Čaká vás náročná misia, pretože má nielen bilaterálny, ale aj silný multilaterálny rozmer. V Nairobi sídli Program OSN pre životné prostredie, jedna z najdôležitejších agentúr pre riešenie globálnej klimatickej krízy, na pôde ktorej bude Európska únia a aj Slovensko presadzovať dôležité ciele,“ upozornila Čaputová. Dodala, že slovenská prítomnosť v regióne je aj pre bežných ľudí na mieste viditeľná najmä cez konkrétne projekty rozvojovej spolupráce.

Na snímke vpravo prezidentka SR Zuzana Čaputová a vľavo novovymenovaná veľvyslankyňa SR vo východnej Afrike so sídlom v Nairobi Katarína Žuffa Leligdonová počas odovzdávania poverovacej listiny v Bratislave 22. júla 2021.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Rozhodnutia prijaté v rámci OSN v Ženeve, či už v oblasti migrácie alebo prevencie zdravotníckych kríz, pocítia v najbližších rokoch aj občania Slovenska, pripomenula novému ženevskému veľvyslancovi Čaputová. Zároveň sa uskutočňujú rokovania o tom, ako majú tieto medzinárodné inštitúcie v budúcnosti efektívne fungovať. „Myslite prosím na to, že viacero rozhodnutí u nás na Slovensku bude závisieť aj od toho, akým spôsobom a ako zrozumiteľne budete o týchto témach informovať nielen najvyšších predstaviteľov nášho štátu, ale aj širšiu verejnosť,“ prihovorila sa Matulayovi.

Na snímke vpravo prezidentka SR Zuzana Čaputová a vľavo novovymenovaný veľvyslanec SR a vedúci Stálej misie SR pri OSN so sídlom v Ženeve Dušan Matulay počas odovzdávania poverovacej listiny v Bratislave 22.júla 2021.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


V príhovore prezidentka vyzdvihla aj význam inštitúcií OSN sídliacich vo Viedni, kde bude pôsobiť veľvyslanec Boháč. „V miestnej diplomatickej komunite už máte vybudovanú svoju pozíciu a máte na čo nadviazať. Verím, že túto ďalšiu fázu vašej misie úspešne zúročíte a pretavíte do konkrétnych slovenských návrhov aj v zložitej oblasti medzinárodnej bezpečnostnej infraštruktúry a prevencie jej erózie, či už ide o oblasť mierového využitia jadrovej energie, kontroly obchodu so zbraňami či využite vesmíru,“ vyhlásila prezidentka.

Na snímke vpravo prezidentka SR Zuzana Čaputová a vľavo novovymenovaný veľvyslanec SR a vedúci Stálej misie SR pri OSN so sídlom vo Viedni Radomír Boháč počas odovzdávania poverovacej listiny v Bratislave 22.júla 2021.
Foto: TASR - Pavel Neubauer