Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Čaputová odovzdala poverovacie listiny novému veľvyslancovi Bužekovi

Na snímke vľavo nový veľvyslanec SR v Nórskom kráľovstve a Islandskej republike Roman Bužek a vpravo prezidentka SR Zuzana Čaputová počas odovzdávania poverovacej listiny 25. októbra 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Početná skupina mladých Nórov a Islanďanov, ktorí sa po štúdiu na slovenských vysokých školách vracajú naspäť domov, môže byť podľa Čaputovej cennou a aktívnou devízou vo vzájomných vzťahoch.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová odovzdala v pondelok poverovacie listiny novému veľvyslancovi SR Romanovi Bužekovi. Pôsobiť bude v Nórskom kráľovstve a na Islande so sídlom v nórskom Osle.

"Budete pôsobiť v krajine, ktorá je v mnohých ohľadoch inšpiráciou pre Slovensko - v kvalite a nezávislosti inštitúcií, silou občianskej spoločnosti, v solidarite, prístupe k menšinám, odmietaniu diskriminácie a stereotypov či postojom k životnému prostrediu," povedala hlava štátu. Dodala, že charakteristiky platia aj pre Island, ktorý bude Bužek taktiež diplomaticky pokrývať.

Početná skupina mladých Nórov a Islanďanov, ktorí sa po štúdiu na slovenských vysokých školách vracajú naspäť domov, môže byť podľa Čaputovej cennou a aktívnou devízou vo vzájomných vzťahoch. "Spolieham sa tiež, že budete zveľaďovať a ďalej rozvíjať už existujúce výskumné či podnikateľské partnerstvá medzi našimi krajinami, či už v oblasti vedy, alebo zelených technológií, a že i takto budete ďalej prehlbovať dialóg a spoluprácu medzi našimi krajinami," uviedla prezidentka.

V príhovore pripomenula, že Bužek odchádza do Nórska symbolicky počas 100. výročia naviazania diplomatických vzťahov medzi našimi štátmi.