Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Prezidentka odovzdala poverovacie listiny trom novým veľvyslancom SR

Na snímke nový veľvyslanec SR v Uzbeckej republike, Tadžickej republike a Turkménsku so sídlom v Taškente Viktor Borecký (vľavo), ktorému prezidentka SR Zuzana Čaputová (vpravo) odovzdáva poverovacie listiny v Prezidentskom paláci v Bratislave v utorok 10. januára 2023. Foto: TASR - Dano Veselský

Hlava štátu v príhovore pripomenula, že za 30 rokov samostatnosti si Slovensko vybudovalo strategické partnerstvá, pričom prispieva k šíreniu demokratických hodnôt a ochrane ľudských práv vo svete.

Bratislava 10. januára (TASR) - Prezidentka Zuzana Čaputová odovzdala v utorok v Prezidentskom paláci poverovacie listiny novým trom veľvyslancom SR. Veľvyslancom pre Lotyšsko a Litvu je Branislav Pavlovič, veľvyslancom v Rumunsku sa stal Peter Hatiar a Viktor Borecký je veľvyslancom pre Uzbekistan, Tadžikistan a Turkménsko.

Hlava štátu v príhovore pripomenula, že za 30 rokov samostatnosti si Slovensko vybudovalo strategické partnerstvá, pričom prispieva k šíreniu demokratických hodnôt a ochrane ľudských práv vo svete a tiež princípov mierovej spolupráce. "Práve uplatňovanie týchto princípov a hodnôt je zárukou aj našej vlastnej bezpečnosti a prosperity. Verím, že tak budete robiť aj vy počas pôsobenia v krajinách, do ktorých onedlho odcestujete," odkázala novým veľvyslancom.
Na snímke nový veľvyslanec SR v Rumunsku so sídlom v Bukurešti Peter Hatiar, ktorému prezidentka SR Zuzana Čaputová (nie je na snímke) odovzdala poverovacie listiny v Prezidenskom paláci v Bratislave v utorok 10. januára 2023.
Foto: TASR - Dano Veselský

S Lotyšskom a Litvou čelíme podľa Čaputovej spoločným výzvam, či už ide o energetickú a klimatickú krízu, boj s dezinformáciami, ako aj podporu slobodnej a suverénnej Ukrajiny. Rumunsko je podľa nej jedným z našich kľúčových partnerov v juhovýchodnej Európe, s ktorým máme podobné záujmy v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii. Dodala, že Rumunsko má zároveň potenciál stať sa významným partnerom na riešenie energetickej krízy v regióne, čo je dôležité aj z hľadiska našej potreby diverzifikácie energetických zdrojov. Verí, že sa veľvyslanci v týchto aktivitách podarí napredovať.
Na snímke nový veľvyslanec SR v Lotyšskej republike a Litovskej republike so sídlom v Rige Branislav Pavlovič, ktorému prezidentka SR Zuzana Čaputová (nie je na snímke) odovzdala poverovacie listiny v Prezidenskom paláci v Bratislave v utorok 10. januára 2023.
Foto: TASR - Dano Veselský

Naše vzťahy s krajinami Strednej Ázie majú podľa prezidentky stále nevyužitý potenciál. Verí, že Uzbekistan bude pokračovať v potrebných krokoch v oblasti rozširovania občianskych a politických práv a slobôd. "Tu môže byť užitočnou inspiráciou aj naša slovenská skúsenosť s demokratizáciou. To platí nielen pre Uzbekistan, ale aj ďalšie krajiny, ktoré budete pokrývať, teda Tadžikistan a Turkmenistan," vyhlásila.
Na snímke nový veľvyslanec SR v Uzbeckej republike, Tadžickej republike a Turkménsku so sídlom v Taškente Viktor Borecký, ktorému prezidentka SR Zuzana Čaputová (nie je na snímke) odovzdala poverovacie listiny v Prezidenskom paláci v Bratislave v utorok 10. januára 2023.
Foto: TASR - Dano Veselský